Mens&gezondheid

3 tips om beter om te gaan met Parkinson

52views

Wanneer je Parkinson hebt of wanneer je partner de ziekte van Parkinson heeft, dan kan het lastig zijn om daar mee om te gaan. Opeens verandert er veel thuis. Hier lees je een aantal tips om beter om te gaan met de ziekte van Parkinson.

Tip 1: Wees lief voor jezelf

Of je zelf degene bent met Parkinson of je bent de partner die probeert te helpen, wees altijd lief voor jezelf. Dit is een moeilijke transitietijd die veel aanpassingsvermogen van beide partners vraagt. Wees lief voor jezelf in deze tijd. Gaat iets niet goed? Probeer het morgen weer. Je hoeft de lat voor jezelf in deze tijd niet te hoog te leggen.

Tip 2: Schakel hulp in

Wanneer iemand Parkinson heeft, kan het een goed idee zijn om hulp in te schakelen. Misschien heb je emotionele steun nodig en wil je graag met iemand praten. Misschien heb je wel hulp nodig in het huishouden of met het doen van de boodschappen. Ook daarvoor kun je hulp voor inschakelen. Je kunt mensen in jouw directe omgeving vragen, zoals buren of vrienden en familieleden. Je kunt er ook voor kiezen om professionele hulp van buitenaf in te huren.

Tip 3: Lees je in

Wanneer je voor het eerst wordt geconfronteerd met de ziekte van Parkinson, dan is veel nog onduidelijk. Waar heeft de ziekte van Parkinson allemaal effect op? Wat zijn de symptomen? En hoe kan ik mijn partner daarbij ondersteunen? Dit zijn vragen die je kunt hebben. Door meer te leren over de ziekte van Parkinson, zal je er ook beter mee om kunnen gaan.

Tot slot

Het kan een behoorlijke schok zijn als iemand in jouw directe omgeving gediagnosticeerd is met de ziekte van Parkinson. Misschien heb je het zelf wel. Wees lief voor jezelf en geef jezelf de tijd om hieraan te wennen en om mee om te gaan. Sluit vooral je vrienden en familie niet buiten. Zij kunnen jou helpen. Ook kun je ervoor kiezen om hulp van buitenaf in te schakelen voor extra hulp.

Leave a Response