Auto&vervoer

5 cruciale tips voor je motor verzekeren

1.24Kviews

Rijden met de motor brengt altijd de nodige risico’s met zich mee. Dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor andere weggebruikers. Bovendien geldt voor een motor natuurlijk dat ze onder de noemer van de gemotoriseerde voertuigen valt. Dit heeft als gevolg dat je in Nederland (en in de meeste andere Europese landen) over de verplichting beschikt om een motorverzekering af te sluiten. Voor je motor verzekeren kan er in de praktijk worden gekeken naar verschillende soorten verzekeringen. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de gewone WA-verzekering en de meer uitgebreidere varianten. Voor welk type verzekering voor je motor jij uiteindelijk gaat kiezen is altijd afhankelijk van bepaalde keuzes die je maakt. Door rekening te houden met de hieronder terug te vinden tips zal je in ieder geval voor jouw motor altijd de beste verzekering afsluiten.

1.) Vergelijk goed de verschillende soorten motorverzekeringen

Wil je graag een motor verzekeren? Dan zal je kunnen vaststellen dat je dat op verschillende manieren kan doen. De motorverzekering is in ieder geval één van de verschillende wettelijk verplichte verzekeringen die in Nederland gelden. Met andere woorden, ben je iemand die eigenaar is van een motor en wil je met die motor op de weg rijden? Dan dient deze altijd te zijn verzekerd. Voor deze wettelijke verplichting wordt er echter enkel en alleen gekeken naar de WA-verzekering. Met andere woorden, de beperkt of volledige cascoverzekeringen zijn sowieso nooit verplicht om af te sluiten voor een motor. Die keuze is volledig aan jou.

Dat de WA+ beperkt of WA+ volledige cascoverzekeringen voor motoren niet verplicht zijn betekent uiteraard niet dat het niet interessant kan zijn om ze alsnog af te sluiten. Op het ogenblik dat je ook graag bepaalde schade aan je eigen motor gedekt wil zien worden is het dan ook altijd een must om ervoor te kiezen om één van deze meer uitgebreide motorverzekeringen af te sluiten. Hoe dan ook, ga je een motor verzekeren? Zorg er dan voor dat je altijd een goed beeld hebt van de verschillende soorten motorverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Alleen op die manier sluit je uiteindelijk de beste verzekering af.

2.) De premie van de motorverzekering is erg concurrentieel

Ongelofelijk veel mensen kiezen er op een zeker ogenblik tijdens hun leven voor om een motor te kopen. Omdat een motor onder de noemer van de gemotoriseerde voertuigen valt is het wettelijk verplicht om daarvoor minstens de WA-verzekering af te sluiten. Op het moment dat mensen echter investeren in een duurdere motor zal duidelijk worden dat deze verzekering niet voldoende dekkingen biedt. De WA+ beperkt of WA+ volledige cascoverzekering zijn in dat geval potentieel interessante alternatieven. Voor welke verzekering je op dit vlak uiteindelijk ook mag kiezen, je zal altijd kunnen vaststellen dat de premie zeer concurrentieel is. Met andere woorden, door even een vergelijking uit te voeren tussen verschillende verzekeraars kan je een significant bedrag besparen op jouw motorverzekering.

3.) Een motor verzekeren is iets wat je niet één keer doet

Hoezo doe je een motor verzekeren niet één keer? Je hoeft voor een motor toch slechts één keer een verzekering af te sluiten? Niet helemaal. Een motor dient op elk moment ten minste te zijn verzekerd door middel van de WA-verzekering. Het is echter zo dat heel wat mensen die een dure motor hebben aangekocht ervoor kiezen om hun motor te laten verzekeren middels een beperkt of zelfs volledige cascoverzekering. Wanneer jij ook deze keuze hebt gemaakt bij het inschrijven van je motor is het van belang om er bij stil te blijven staan dat deze keuze mogelijks niet voor altijd de beste zal zijn en blijven. Op een zeker ogenblik zal je motor namelijk minder waard zijn geworden waardoor dit type van verzekering overkill is.

Bovenstaande is precies wat we bedoelen met meerdere keren je motor verzekeren. De verzekering die je afsluit bij de start van je motoravontuur kan op dat ogenblik het interessantst zijn, maar de kans is groot dat daar na enkele jaren verandering in komt. Bovendien is het ook nog eens zo dat niemand je kan garanderen dat je afgesloten verzekering bij een bepaalde verzekeraar ook in de toekomst de meest voordelige optie zal zijn. In ieder geval, een motor verzekeren is dus duidelijk iets waar je op regelmatige basis graag nog eens extra aandacht aan zal willen besteden.

4.) Wat met het eigen risico van je motorverzekering?

Bij een motor verzekeren dient er altijd rekening te worden gehouden met verschillende eigenschappen van de verzekering die je gaat afsluiten. Eén van de eerste zaken waar je aandacht aan moet besteden is het eigen risico. Dat lijkt logisch, maar veel verzekeringnemers doen het niet. Dit betekent dat ze eigenlijk veel teveel periodieke kosten betalen voor het verzekeren van hun motor. Door er zelf voor te kiezen om het eigen risico te verhogen kan je er dan ook op een zeer efficiënte manier voor zorgen dat je periodieke verzekeringspremie naar omlaag kan worden gehaald. Let wel, dit betekent uiteraard niet dat het interessant is om het eigen voordeel op je motorverzekering eindeloos op te trekken. Op het moment dat er sprake is van een schadegeval spreekt het immers voor zich dat je deze kost alsnog zal moeten kunnen betalen. Toch is dit een zeer eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat de periodieke kosten van je motorverzekering naar omlaag kunnen worden gehaald.

5.) Bekijk de eventuele extra dekkingen die je kan afsluiten

Tot slot is het bij een motorverzekering niet alleen maar mogelijk om een keuze te maken uit de drie standaard motorverzekeringen die er op de markt zijn terug te vinden. Je zal dan ook kunnen vaststellen dat het ook altijd mogelijk is om nog één of meerdere extra dekkingen af te sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een rechtsbijstandsverzekering of aan de bestuurdersverzekering. Wanneer je echt vaak met je motor gaat rijden kunnen dergelijke extra polissen mogelijks interessant zijn. Je moet er natuurlijk wel bij stil blijven staan dat deze extra polissen ook steeds gepaard gaan met extra kosten. Bekijk dus altijd goed of deze kosten wel echt opwegen tegen het voordeel dat je er mee doet.

Leave a Response