Huis en tuin

Aandachtspunten van gietvloeren; waar moet je op letten?

Aandachtspunten van gietvloeren; waar moet je op letten
793views

De voordelen van gietvloeren zijn welbekend. Deze vloeren zijn bijzonder mooi, maar daarbij ook praktisch. Omdat een gietvloer geen naden heeft is het een hygiënische- en onderhoudsarme optie, ideaal als iemand in huis last heeft van allergieën of astma. Gietvloeren zijn sterk, gaan erg lang mee en zijn in elke kleur en in een verscheidenheid aan effecten te krijgen. Deze zeer veelzijdige vloer is dan ook in te passen in elk interieur, of je nu van modern of klassiek houdt, van industrieel of juist van landelijk. De voordelen spreken voor zich, maar er zijn ook enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. Deze behandelen we hier.

Gietvloeren zijn lastig te repareren

Een gietvloer bestaat uit een harde naadloze harslaag die op je ondervloer gegoten wordt. Dat maakt ze erg sterk, dus de kans dat je gietvloer beschadigt, is klein. Toch is het mogelijk dat er scheuren, deuken en barsten ontstaan, vooral als de gietvloer niet correct gelegd is. Dat kan gebeuren als de ondergrond niet goed is voorbereid of als er verkeerde procedures gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Het repareren van een barst, deuk of breuk is erg lastig, maar niet onmogelijk. De specialist zal een stukje vloer weghalen en deze opnieuw laag voor laag vullen. Het resultaat is meestal goed, maar zal niet onzichtbaar blijven. Kies dus altijd voor een erkende vakman die een goede garantie aanbiedt. Slijtage is gemakkelijk te repareren door een nieuwe toplaag aan te brengen.

Het leggen neemt meerdere dagen in beslag

Een gietvloer is niet zomaar gelegd. Dat komt doordat ze worden opgebouwd uit meerdere lagen. Er is eerst een onderlaag die de ondergrond egaliseert en glad maakt. Dan is er een laag die de kleur bevat en vervolgens een toplaag. Dat is het minimum en de meeste gietvloeren hebben meer lagen nodig. Nadat elke laag is aangebracht moet deze zeker 16 uur drogen. Dat betekent dat je kamer of verdieping leeg moet zijn en dat er 4 tot 5 dagen nodig zijn om de gietvloer te leggen. Tijdens deze dagen heb je geen toegang tot de ruimtes en dat zal soms betekenen dat je ergens anders moet slapen. Dit alles levert overlast op, maar vergeet niet dat je na deze 5 dagen een nieuwe vloer hebt die zeker 50 jaar mee gaat.

De prijs is hoog

Gemiddeld betaal je voor een nieuwe gietvloer €100 per vierkante meter. Dat is een hogere prijs dan wat je voor de meeste andere soorten vloerbedekking betaalt. Het grote voordeel van gietvloeren is dat er een optie is voor elk budget. Ook al betaal je gemiddeld €100 per vierkante meter, de prijzen beginnen bij €30 (steentapijt) en kunnen oplopen tot wel €250 (terrazzo). Omdat een gietvloer tientallen jaren goed blijft, is het op de lange termijn juist voordeliger om voor een gietvloer te kiezen. Er zijn aandachtspunten om rekening mee te houden, maar met een vakkundige specialist van G-Vloeren en enkele dagen overlast, krijg je uiteindelijk een vloer als geen ander.

Leave a Response