Uncategorized

Aardappel in de oven bakken

559views

Aardappels bakken kan best tijdrovend zijn, aangezien je toch al snel 10 minuten met de koekenpan vol aardappels bezig bent. In de tussentijd houd je eigenlijk weinig tijd voor het bereiden van andere gerechten. Je kunt dit gemakkelijk omzeilen door de aardappels nu eens niet zelf te bakken, maar de oven hiervoor te gebruiken. En … het is nog zeer smakelijk ook! Lees snel verder hoe je het beste aardappels in de oven kunt bakken.

Aardappels in de oven bakken, zo doe je dat

Neem een ovenschaal en verwarm de oven voor op ca. 200 graden. Heb je (vastkokende) aardappelen gekookt, laat ze even goed uitwasemen en snijd vervolgens in partjes van ca. 2 cm. Ook kun je voorverpakte, beetgare aardappels gebruiken (zoals van CêlaVíta). Het gemakkelijkste is dus om kortstondig voorgekookte aardappelen te gebruiken. Het afbakken in de oven neemt dan nog ca. 10 minuten in beslag.

Gebruik je niet voorgekookte, rauwe aardappelen, dan duurt het bakproces in de oven ca. 25 minuten.

Bakvet of olie naar keuze

Wij bakken onze ‘oven aardappels’ in Becel vlees & jus, vanwege de erg fijne smaak. Voeg de aardappels in blokjes in de ovenschaal. Besprenkel ruimschoots met bakvet of olie naar keuze en meng het vet goed door de aardappelpartjes.

Voeg vervolgens kruiden toe naar eigen smaak. Tip: patatkruiden zijn lekker, of juist een vleugje mediterrane touch met een el rozemarijn, 3 knoflookteentjes en wat peper en grove zeezout.

Bak de aardappeltjes in ca. 10 minuten af op 200 graden. In principe hoef je de aardappelen wanneer zij in de oven zijn niet meer om te wentelen, maar dit is naar eigen keuze.

Heb je rauwe aardappelen gebruikt? Wentel dan enkele malen om.

Gepofte aardappelen maken

Tip: probeer ook eens gepofte aardappelen te maken in de oven. Gepofte aardappelen zijn altijd ongeschild. Neem hiervoor half kruimige aardappelen. De bereidingstijd is ca 20 minuten.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  • Laat de aardappelen in de schil
  • Was de aardappelen
  • Halveer de aardappelen in de lengte
  • Plaats de gehalveerde aardappelen op het ovenrek
  • Laat de aardappelen nu ca. 20 minuten poffen/ garen in de oven

Klaar?

  • Laat de aardappelen op het ovenrek liggen en snijd een ‘kruisje’ in het hart van iedere aardappel
  • Voeg in ieder hartje een klontje roomboter toe; dit smelt in de aardappel weg
  • Bestrooi met kruiden naar eigen smaak (ook hier is rozemarijn een goede keuze) en wat snufjes zeezout
  • Gepofte aardappels zijn het lekkerste indien je ze direct serveert

Eet smakelijk!

Leave a Response