huis en tuinZakelijk

Afschermen van de bouwplaats: 3 handige tips 

Afschermen van de bouwplaats: 3 handige tips 
64views

Veiligheid staat met stip op nummer één in de bouw. Dat geldt niet alleen voor de werklieden, maar ook voor de omstanders. Wie werkzaam is in de bouw, heeft constant te maken met veiligheidsregels. Deze zijn er niet om het werk lastiger te maken, maar omdat er simpelweg nog te veel ongelukken gebeuren. In de bouw wordt er nou eenmaal met potentieel gevaarlijk materiaal en gereedschap gewerkt. Het is dan ook belangrijk dat iedereen in de omgeving zo veilig mogelijk is. 

Hierbij wordt er ook vooral rekening gehouden met de omstanders. Denk hierbij aan de mensen die vlakbij het bouwproject wonen of hier dagelijks langskomen. Een belangrijke verplichting die hierop aansluit is dat elk bouwproject volledig afgeschermd moet worden. Dit is om te voorkomen dat passanten zonder het te weten de bouwplaats betreden. Maar waar moet aan gedacht worden bij het afschermen van de bouwplaats? In dit artikel geven we drie handige tips die hierbij van belang zijn. 

1. Maak gebruik van een bouwschutting 

Er zijn verschillende manieren om een bouwproject af te schermen. Een van de meest effectieve methodes is het gebruik van een bouwschutting. Het handige van een bouwschutting is dat deze niet alleen het project afschermt, maar ook kan dienen ter informatie van de omstanders. Op de schutting kan namelijk waardevolle informatie over het project worden gedeeld. Denk bijvoorbeeld aan het uiteindelijke eindresultaat in afbeeldingen, maar ook informatie over wanneer het project naar verwachting ten einde loopt. Hiermee worden omstanders dus voorzien van cruciale informatie en zullen klachten en talloze vragen voorkomen worden. Duidelijke communicatie is immers goud waard. 

2. Denk aan extra beveiliging 

Het afschermen van bouwprojecten is niet alleen noodzakelijk voor de veiligheid, maar ook om materialen en gereedschap hier te beveiligen. Het is immers geen geheim dat hier waardevolle spullen opgeborgen liggen. Hierdoor is het risico op diefstal en vandalisme extra groot. Zeker gezien niet alle materialen en gereedschappen na een werkdag weer opgeslagen en meegenomen kunnen worden. Enkel hekken zijn dan niet voldoende om deze waardevolle spullen te beveiligen. 

Daarom worden de meeste grote bouwplaatsen ook beveiligd met een extra mechanisch beveiligingssysteem. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een alarm die afgaat zodra de bouwplaats binnen bepaalde uren wordt betreden. Dit alarm wordt direct doorgegeven aan de politie, waardoor er snel stappen kunnen worden ondernomen. 

3. Let op de privacy 

Het is niet alleen belangrijk dat er veilig gewerkt kan worden en dat dieven geen kans krijgen, maar ook dat er in alle privacy kan worden gewerkt. De meeste werklieden zitten er niet op te wachten dat hun werkzaamheden telkens bekeken worden door omstanders. Dit leidt niet alleen ongelooflijk af, maar kan uiteindelijk ook ten koste gaan van de productiviteit en zelfs het eindresultaat. Daarom moet het bouwproject dusdanig worden afgeschermd, dat de werklieden niet onnodig gestoord kunnen worden door omstanders en de privacy voldoende ingedekt is.