car tech

Bespaar op je autoverzekering met deze tips

Autoverzekering
540views

Een auto verzekeren kost veel geld, maar wellicht valt daar iets aan te doen.

Dekkingen

Voor autoverzekeringen kennen we de volgende dekkingen: wettelijke aansprakelijkheid (WA), beperkt casco en volledig casco (= all risk).

WA

De WA is de minimum dekking en is wettelijk verplicht. De WA dekt alleen de schade die met je auto aan de bezittingen van anderen wordt toegebracht.

Beperkt casco

Een beperkt casco (volledig genoemd WA+ beperkt casco) verzekering dekt bij ongevallen ook voor een deel de schade aan de eigen auto. De schade die van je auto is verzekerd, is die veroorzaakt door diefstal, brand, ruitbreuk, botsing met dieren, hagel en storm. Dus de schade die je zelf aan je auto aanricht, wordt niet gedekt.

Volledig casco

Bij een volledig casco verzekering is zelfs de door je eigen schuld aan je auto veroorzaakte schade gedekt. Er geldt dan echter wel een eigen risico. De hoogte daarvan hangt onder meer af van de oorzaak van de schade, waarde van de auto, de bestuurders’ leeftijd, de beveiliging en het reparatiebedrijf.

Premie verlagen

Er zijn diverse manieren waarop je premie zou kunnen verlagen. Ten eerste is een goede vergelijking tussen de offertes van diverse verzekeraars zeker op zijn plaats. Op deze manier weet je zeker dat je een goedkope autoverzekering hebt. Ten tweede zou je kritisch naar de verzekeringsdekking kunnen kijken. Doorgaans verlaagt men die met het ouder worden van de auto. In het algemeen ziet men het volgende patroon afhankelijk van de leeftijd in jaren van de auto:

  • 0 – 6: Volledig Casco
  • 6 – 10: Beperkt Casco
  • 10 en ouder: WA-dekking

Ten derde betaal je minder als je dat eenmaal per jaar doet, in plaats van kortere periodes. Ten vierde zou je kunnen kiezen voor een hoger eigen risico.

Leave a Response