
We willen allemaal minder energie verbruiken om een enorme eindafrekening te voorkomen. Elk stukje van het huis wordt onder de loep genomen om te kijken waar mogelijk bespaard kan worden. In dit blog kijken we naar energiebesparingsmogelijkheden in de badkamer, en dat zijn er heel wat. We noemen er 9.
1. WTW-systeem
Met een warmteterugwinning systeem (wtw) kun je de warmte hergebruiken van water wat wegspoelt door het doucheputje. De warmte gaat dan niet verloren want die wordt hergebruikt om het koude water voor te warmen. Je kunt een wtw bij elke waterafvoer installeren.
2. Thermostatische kranen met een energiebesparende nulstand
Veel normale mengkranen geven lauw water op de nulstand. Daar moet onnodig de cv-ketel voor aan en kost dus ook onnodige energie. Door je oude kranen te vervangen voor thermostatische kranen met een energiebesparende nulstand kun je veel energie besparen, want dan komt er gewoon onverwarmd water uit de kraan.
3. Draai de kraan dicht
Nog een aanvulling op hoe je kunt besparen op energie met kranen is de kraan niet te ver open te draaien als je je handen wast met warm water. Meer water uit de kraan betekent dat er ook meer water verwarmd moet worden, wat weer energie kost. Draai de kraan ook dicht tijdens het tandenpoetsen of het scheren om energie te besparen en waterverspilling te voorkomen.
4. Waterbesparende douchekop
We blijven nog even bij het water want je hebt minder verwarmd water nodig met een waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop zorgt ervoor dat het water minder hard stroomt zonder dat je dat merkt als je onder de douche staat. Hierdoor heb je minder verwarmd water nodig wat weer besparend werkt.
5. Douche korter
En als we het toch over de douche hebben, korter douchen werkt ook besparend omdat je minder warm water verbruikt. Zet een eierwekker of kies een leuk maar kort liedje uit wat je opzet wanneer je onder de douche stapt om niet te lang te douchen. Je kunt op jaarbasis 15 euro besparen als je 1 minuut korter doucht.
6. Energiezuinige lampen
Vervang de lampen in je douche voor energiezuinige LED-verlichting. Een LED-lamp zet bijna alle energie om in licht, waardoor er geen energie verloren gaat zoals het geval is bij halogeenlampen. En een LED lamp gaat ongeveer 70.000 branduren mee waardoor je dus ook bespaart doordat je minder vaak lampen hoeft te vervangen.
7. Installeer een bewegingsdetectie sensor
In plaats van een lichtschakelaar kun je het licht in de douche bedienen met een bewegingsdetectie sensor. Zodra er iemand de douche in loopt gaat het licht aan, en als er een tijdje niemand heeft bewogen gaat het licht weer uit. Zo blijft er nooit onnodig licht branden omdat iemand is vergeten het licht uit te doen.
8. Isoleer het raam van de douche
Heb je een raam in de douche, zorg dan dat het goed is geïsoleerd. Door een raam verlies je veel warmte wat je weer op energiekosten jaagt. Vervang het glas door HR++ of triple glas om de warmte binnen te houden en de kou buiten.
9. Leg vloerverwarming aan
Vloerverwarming werkt efficiënter om je badkamer te verwarmen dan een radiator. Het voelt ook warmer want je staat met je blote voeten op een warme vloer. Omdat het warmer voelt zul je de verwarming minder hoog zetten, en dus minder energie gebruiken.