health

De mentale gevolgen van een aanrijding

155views

Zodra jij besluit een rondje te fietsen of een lange wandeling te maken, is het zomaar mogelijk dat jij onderschept wordt door een auto. Indien een persoon zich op de weg bevindt, is diegene ook afhankelijk van het gedrag van medeweggebruikers. En helaas zit een ongeluk vaak in een klein hoekje. Jaarlijks zijn er ruim 430.000 personen in Nederland betrokken bij een verkeersongeluk.

De gevolgen van een verkeersongeval kunnen erg verschillen. Hoewel de ene weggebruiker er met een schaafwond vanaf komt, kan de andere weggebruiker er jaren last van hebben. Dit laatste geval komt helaas nog regelmatig voor… Doordat vooral de mentale gevolgen van een verkeersongeluk zeer worden onderschat, zijn de gevolgen nog groter.

Psychische klachten

Uit een onderzoek van het AMC in Amsterdam bleek dat veel slachtoffers kampen het psychische klachten na een verkeersongeluk. Zo zou ruim één op de zes slachtoffers last hebben van PTSS, oftewel posttraumatische stressstoornis. Helaas wordt dit gevolg nauwelijks herkend door vele artsen, waardoor de slachtoffers niet voldoende geholpen worden. Door het miskennen van dit gevolg, worden de gevolgen nog groter, waardoor de schade steeds erger wordt.

Gevolgen voor de slachtoffers

Een persoon dat een verkeersongeval heeft ervaren, kan op dat moment enorm geschrokken zijn. Deze schrik zal het persoon niet in de koude kleren gaan zitten. De slachtoffers zullen het ongeluk vaak herbeleven in hun gedachten, waardoor zij kampen met slaapstoornissen. Daarnaast zullen hun emoties versterkt worden. Dit houdt niet enkel in dat de slachtoffers minder goed in hun vel zitten, maar dit veroorzaakt ook hevige schrikreacties. Een ‘kiekeboe’ kan bij dit persoon grote gevolgen hebben. Deze extreme prikkelbaarheid en spanning kan uiteindelijk leiden tot meerdere psychische klachten, doordat het persoon vaker ruzie krijgt, slechter slaapt, kampt met nachtmerries en kunnen zich slechter concentreren.

Wat moet er veranderen?

Werkwijze van dokters

Het is belangrijk dat men zich bewuster wordt van de ingrijpende klachten dat slachtoffers kunnen ervaren na een ongeval. Zo zullen dokters zich niet enkel moeten richten op de fysieke klachten na een ongeluk, maar zich ook moeten verdiepen in de mentale gevolgen. Op die manier zullen dokters beter in staat zijn de patiënt te helpen. De mentale staat van een persoon is immers even belangrijk als de fysieke situatie.

Hulpmiddelen in verkeer

Daarbij is het belangrijk dat er maatregelen worden genomen om de hoeveelheid verkeersongelukken te verminderen. Op die manier zullen verkeersgebruikers minder snel te maken krijgen met een verkeersongeval. Hoewel er al veel veranderingen hebben plaatsgevonden, denk bijvoorbeeld aan de strengere beoordeling bij rijexamens, de hogere boetes en de plaatsing van hulpmiddelen op de weg, is dit nog lang niet voldoende. Inmiddels is er ook bepaald dat de auto’s die vanaf 2022 geproduceerd worden verplicht voorzien moeten zijn van een draadloze achteruitrijcamera, hulpsystemen en locatie voor een alcoholslot. Hoewel een achteruitrijcamera set en de hulpsystemen al eerder te plaatsen waren in een auto, zijn de systemen vanaf 2022 verplicht.

Leave a Response