Huis en tuin

De woningmarkt in 2020: welke kansen biedt het?

Wonen
1.04Kviews

Er is inmiddels een einde gekomen aan de intelligente lockdown in Nederland. Versoepelingen worden doorgevoerd en het leven lijkt zich langzaam aan te herpakken. De coronacrisis heeft een impact gehad op iedereen, waaronder ook de woningmarkt. Huiszoekenden en makelaars leefden in onzekerheid. Kun je nog wel bezichtigen en wat voor impact zal het hebben op de woningmarkt? We blikken terug op deze bijzondere tijd.

Alles volgens de richtlijnen
Ook na de lockdown moeten we met zijn allen nog voorzichtig zijn. Dit betekent geen grote groepsbezichtigingen en zoveel mogelijk afstand houden. Voor zowel een geïnteresseerde koper als een makelaar, is dit uitdagend. Toch hebben makelaars hun weg hierin kunnen vinden en hebben creatieve oplossingen bedacht om toch te kunnen bezichtigen. Eén van de initiatieven die veel wordt toegepast, is virtueel bezichtigen. Hierdoor kunnen geïnteresseerden een eerste indruk van de woning krijgen, zonder hierbij risico te lopen. Voor potentiële kopers kan dan daaropvolgend een individuele bezichtiging ingepland worden. Ook hier geeft de makelaar zijn of haar eigen draai aan om toch te voldoen aan de RIVM richtlijnen.

Voordelige tijden
Voor zowel de makelaar als potentiële kopers biedt de coronacrisis kansen. De potentiële kopers waar nu een bezichtiging voor gepland moet worden, zijn ook daadwerkelijk zeer geïnteresseerd. Zij laten zich niet tegenhouden door de uitbraak van een crisis. Bovendien kunnen er door de crisis minder kapers op de kust zijn dan voorheen. Voor serieuze geïnteresseerden biedt dit een kans om sneller in aanmerking te komen voor een woning. Daarnaast kan de makelaar door de individuele bezichtigingen echt het gesprek aangaan met de klant, zonder zijn tijd te hoeven verdelen. Hierdoor is er meer ruimte om te onderhandelen en hoeft de koper minder snelle overhaaste beslissingen te nemen.

Deskundig advies
Desondanks, kan het ook in de huidige situatie geen kwaad om deskundig advies in te schakelen van een aankoopmakelaar. Hij of zij kan je adviseren over de huidige markt, welke ontwikkelingen zien we en hoe kunnen we hier het beste mee omgaan? Zeker in onzekere tijden als deze is het prettig om je te laten adviseren door iemand die je vertrouwt en verstand van zaken heeft. Bovendien kan een aankoopmakelaar dingen opvallen vanuit zijn expertise, waar jij als koper wellicht niet zo snel aan denkt. Denk bijvoorbeeld aan eventuele verbouwingsmogelijkheden om het huis nog beter aan je wensen te doen aansluiten.

Wat te doen met je eigen woning?
De huidige crisis biedt voor zowel kopers als makelaars dus kansen. Toch is het logisch dat je in deze tijd kiest voor zekerheid. Het verkopen van je eigen woning, voordat je de volgende stap zet, is dan ook volkomen logisch. Je wilt op dit moment niet met twee hypotheken te komen zitten.

Al met al, is het bezichtigen voor een serieuze koper een prettiger geworden. Meer persoonlijk contact met de makelaar en meer kans om in aanmerking te komen voor de woning. Er is veel ruimte om te onderhandelen en een aankoopmakelaar kan je helpen om het goede bod uit te brengen. 

Leave a Response