zakelijk

Dit is wat je moet weten als je gaat scheiden

Dit is wat je moet weten als je gaat scheiden
837views

Bij een scheiding komt heel veel kijken. Het aanvragen van de scheiding, de inboedelverdeling en eventueel ook de partneralimentatie. Hebben jullie ook kinderen samen? Dan komt er ook nog een ouderschapsplan en kinderalimentatie bij kijken. Tijdens een scheiding komen ook woede, teleurstelling en een hoop andere emoties naar boven, hierdoor kan alles nog knap lastig worden en zeker als de scheiding niet jouw keuze was. Als je gaat scheiden heb je hulp nodig van een advocaat en eventueel van iemand die jou kan helpen om alles wat er aan de hand is te verwerken.

Welke stappen moet je zetten:

• zoek de juiste hulp voor je scheiding; 

• vraag de scheiding aan;

• maak een financieel plan; 

• maak afspraken over de kinderen;

• ga naar de rechter;

• maak de scheiding definitief.

De eerste stap zal de moeilijkste zijn, het vertellen aan je partner, je weet nooit hoe jouw partner hierop reageert. Het kan zijn dat je partner het hier helemaal niet mee eens is, wat de situatie nog moeilijker maakt. Het kan ook zijn dat je partner er direct mee akkoord gaat.

Een scheidingsmediator

Niet iedereen wil een scheiding. Je wil wel dat alles zo soepel mogelijk verloopt zonder te veel ruzie en frustratie. De scheidingsmediator kan je hierbij helpen, samen met je partner gaan jullie aan de slag. Hier maken jullie afspraken over de kinderen, alimentatie en nog veel meer, de scheidingsmediator kan jullie ook op emotioneel gebied helpen het allemaal goed af te ronden. Zijn er kinderen bij betrokken? Dan is het van belang dat je goed met elkaar kunt blijven praten zonder ruzies door irritaties. De scheidingsmediator is in heel Nederland actief. Woon je bijvoorbeeld in Enschede dan kun je zoeken naar een mediator in Enschede

Overnemen en verdelen

Nu woon je samen in een huis maar dat duurt ook niet lang meer, wie blijft in het huis en wie zoekt een ander huis? Of ga je allebei het huis uit, verkoop je het en deel je de winst? Voordat je hierover een beslissing maakt moet je goed naar alle opties kijken bekijk eerst of het financieel haalbaar is om dit te doen. Als er kinderen in het spel zijn is het verstandig dat een van jullie in het huis blijft wonen, voor hen verandert er al een heleboel en om ze dan ook nog eens mee te nemen naar een compleet andere buurt is niet verstandig.

Kosten maken

Tijdens een scheiding zul je veel kosten maken, denk aan een advocaat, rechtbank en nog veel meer. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan moet de inboedel en boedel verdeeld worden; alles van in- en om het huis en lijfrentes en banktegoeden. Hierover kan onenigheid komen, zorg dus dat dit goed is geregeld. De verdeling van het pensioen is heel belangrijk, kijk hier goed naar om fouten te voorkomen.

Leave a Response