Uncategorized

Dit kan je met een koelbox

272views

Een koelbox is heel simpel gezegd een geïsoleerde doos die meestal gebruikt wordt voor het koel houden van eten en/of drinken. Koelboxen kunnen op verschillende manier koud gemaakt worden, namelijk door ijsblokken of door andere koelelementen. Een koelelement dat vaker voorkomt in koelboxen is een soort gel dat langer koud blijft dan ijs en zo dus ook je koelbox langer koud houdt. Zo worden je koelboxen dus koud gemaakt, de “geïsoleerde doos” zelf houdt puur de kou vast en zorgt dat dit niet ontsnapt.

De stranddag

Een koelbox kan gebruikt voor meer dan alleen het koud houden van eten en drinken. Zo kan het namelijk ook gebruikt worden als stoel. De meeste koelboxen zijn stevig genoeg om op te zitten en gaan niet snel kapot. Je kan bijvoorbeeld een lekker dagje naar het strand gaan, een koelbox meenemen met lekker drinken en eten maar je wilt ook graag een stoeltje meenemen zodat je niet constant in het zachte zand hoeft te zitten. Gelukkig hoef je geen extra stoel mee te sjouwen omdat jij al een koelbox bij je hebt. Je zou de koelbox zelfs als rugsteun kunnen gebruiken als je hem stevig in het zand zet of ervoor zorgt dat er genoeg gewicht in de koelbox bevindt. Leg een handdoek over de koelbox en je hebt vervolgens ook geen last meer van de kou tegen je rug.

Meer dan een simpele doos

Soms denkt men bij een koelbox aan een simpele doos die heel even je eten en drinken koud kan houden maar met de technologie van tegenwoordig kan een koelbox niet alleen meer dan vroeg maar werkt de koelbox over het algemeen ook beter. Een koelbox kan gebruikt worden als reserve koelkast of als koeling voor de frisdranken. Je hoeft op basis van het type koelbox de koelbox vaak niet aan te sluiten op het stroomnet maar kan hem gemakkelijk gewoon ergens neer zetten. Tegenwoordig heb je elektrische koelboxen die je eten en drinken nog makkelijker en langer koud kunnen houden maar deze moet je vaak opladen of aansluiten op een stopcontact.

Mee in de auto

Een koelbox kan ook gebruikt worden als koelkast in de auto. De meeste auto’s hebben achterin een sigarettenaansteker-aansluiting waardoor je dus ook elektrische koelboxen hier op aan zou kunnen sluiten. Je kan dan altijd onderweg een gekoeld drankje pakken en hoeft niet per se te stoppen bij een wegrestaurant of tankstation om te veel te betalen voor een blikje frisdrank. Met name bij lange ritten zou dit veel geld kunnen schelen, zeker als je met een grote familie bent. Hoe meer mensen hoe beter eigenlijk, des te meer mensen betekent bijvoorbeeld meer drinken in de koelbox. Hoe voller de koelbox hoe beter de koelbox zijn werk doet. Hoe voller de koelbox, des te makkelijk koel te houden.

En dan, verwarmen?

Er bestaan zelfs koelboxen die kunnen koelen als verwarmen. Eigenlijk geen koelbox meer maar meer een box aangezien het beide kan. Bij het verwarmen kan de koelbox een temperatuur halen van 50 tot 70 graden Celsius. Hiermee kan voedsel opgewarmd worden zoals nasi, bami of diverse rijstgerechten. Jammer genoeg werkt het niet zo snel als een magnetron maar het zorgt uiteindelijk wel voor dezelfde uitkomst. Een koelbox die kan verwarmen en koelen kan op langere autoritten, de camping of een plek waar geen stroomvoorziening erg van pas komen.

Leave a Response