Gadgetshealthtechnology

Een gehoortoestel aanschaffen.

Een gehoortoestel aanschaffen
711views

Heb je het idee dat je de laatste tijd steeds minder hoort of kan verstaan? Over het algemeen gaat verlies van je gehoor heel langzaam en geleidelijk waardoor het in het begin niet zo zal opvallen. Het zijn eerder je familieleden / vrienden die in de gaten hebben dat er iets aan de hand is.

Gehoorverlies is vrij eenvoudig te compenseren door een hoortoestel aan te schaffen. Dit is een klein apparaatje wat in het oor past. Het geluid wordt opgevangen en versterkt,waardoor jij de geluiden beter kunt horen. Maar je kunt niet zomaar een willekeurig gehoorapparaat in je oor steken. Een hoortoestel moet aangepast worden op jouw gehoorbeperking.

Naar de audicien.

Om er überhaupt achter te komen of je gehoor te wensen overlaat, kun je langsgaan bij de audicien die je gehoor kan testen. Er wordt een gehoortest afgenomen en daar komt een vrijblijvend advies uit en worden de eventuele mogelijkheden besproken. De test is over het algemeen gratis. Deze test wordt gedaan in een speciale ruimte en richt zich voornamelijk op de belangrijkste toonhoogten in een gesprek.Tijdens de test draag je een hoofdtelefoon en hoor je verschillende tonen op wisselend volume. Iedere keer als je een geluid hoort, druk je op een knop en doorloop je de hele test. Uiteraard worden beide oren getest.

Lukt het de audicien niet om een juist advies te geven , dan kan je doorgestuurd worden naar een kno-arts. Hier zijn veel uitgebreidere metingen mogelijk om je gehoor te testen.

Verschillende soorten gehoortoestellen

– Een AHO(achter-het–oor)zit voor het grootste gedeelte achter je oorschelp en
maar een klein stukje in het oor.

– Een IHO (in-het-oor)zit volledig in de gehoorgang

Vergoeding.

Wanneer je een hoortoestel nodig hebt, zijn daar kosten aan verbonden. Een gehoorapparaat wordt ingedeeld in een categorie 1 t/m 5 en wettelijk gezien is er dan een eigen bijdrage van 25 procent bij deze categorieën. Valt jouw hoortoestel niet in deze categorieën, dan is er geen enkele vergoeding. Je zorgverzekeraar kan je alles vertellen over de vergoeding van jouw hoortoestel.

Leave a Response