Huis en tuin

Een huis kopen van familie, wat is er mogelijk?

45views

Een huis kopen van familie, kan natuurlijk veel redenen hebben, wellicht gaan je ouders verhuizen, of kunnen ze het niet meer betalen? Wat het ook mag zijn er komt wel wat bij kijken, indien je van familie een woning wilt kopen. Alles moet natuurlijk wel tot in de puntjes geregeld worden, zodat er niks ontbreekt. Het komt namelijk best regelmatig voor, dat kinderen een woning van ouders overkopen, of misschien wel van je grootouders.

In onze blog gaan wij alles voor je op een rijtje zetten zoals een hypotheek berekenen, zodat jij weet hoe het zit.

Hieronder lees je er meer over:

Huis kopen van familie? Zo zit het precies

Huis kopen van familie, dat is voor veel kinderen één ware droom, want wie wilt er nou niet liever in je ouderlijkhuis wonen, terwijl jouw kinderen daar misschien, ook nog wel heerlijk zorgeloos kunnen opgroeien en je wilt toch niets liever dan dat? Voor starters, is het vaak, ook interessant om op den duur de woning van ouders te kunnen overnemen, zo kun je toch tegen een scherptarief een woning kopen, terwijl je er normaal gesproken veel meer voor betaald. En daarbij komend hoef jij het, ook niet op te nemen tegen een andere woningzoekenden, zodat het vele makkelijker voor je wordt om een woning te vinden. Wel moeten de kinderen hun hypotheek berekenen, zodat ze weten, of het haalbaar is om de woning over te nemen.

Iedereen in Nederland heeft namelijk het recht, dat zij zelf kunnen bepalen aan wie ze het huis verkopen. Misschien geven de ouders de kinderen wel de eerste-kans om op een woning te kunnen bieden. Wellicht, is dit wel voor een lagere prijs, die normaal gesproken zouden worden gehanteerd. Het blijft namelijk kinderen van de ouders, of misschien wel andere familie. Vaak worden, die in dit geval één klein beetje voortgetrokken.

Maar wat voor prijs wordt er bij huis kopen van familie gehanteerd? Mensen mogen immers zelf bepalen voor hoeveel euro zij hun stulpje willen slijten. Je mag een woning onder de vastgestelde WOZ-waarde verkopen, echter wordt het door de fiscus, dan wel gezien als een schenking. Waardoor het fenomeen: schenkbelasting om de hoek komt kijken. En als de koopprijs zelfs lager is, dan de taxatiewaarde, dan dien je daar vervolgens nog overdrachtsbelasting over te betalen.

Er zitten, dus redelijk wat het addertjes onder het gras één huis van familie kopen, dient ook volgens een bepaalde constructie te worden verricht, waarin de notaris de duidelijk afspraken vastlegt.

Huis kopen van familie? Welke opties zijn er allemaal?

Nu we je meer hebben verteld, over het hoe precies zit met een huis kopen van familie, is het nu de hoogste tijd om je meer te vertellen, over de opties, die je allemaal tot je beschikking hebt. Je hoeft in ieder geval geen uitgebreide juridische constructies op poten te laten zetten. Wel is het zaak, dat je rekening houdt met zaken, zoals schenkbelasting en erfbelasting.

Ouders mogen natuurlijk wel een schenking aan je doen, die je vervolgens weer van de koopprijs kunt aftrekken.

Leave a Response