Uncategorized

Een Programma van Eisen wanneer heb je dat nodig?

36views

In een programma van eisen, oftewel PVE, samen met de bouwtekeningen, kun je ook wel de basis noemen van een bouwproject. In een programma van eisen is vastgelegd door de opdrachtgever wat het eindresultaat van het project moet zijn, en aan welke eisen het moet voldoen. Wanneer is zoiets nu precies nodig?

Wie schrijft het programma van eisen?

De opdrachtgever schrijft het programma van eisen, zodat alle andere betrokken partijen daarmee een goed houvast hebben om de klus uit te voeren. Vooral bij grotere bouwprojecten is een programma van eisen onmisbaar. Dit is het geval omdat grote bouwprojecten vaak onoverzichtelijk zijn en omdat het vrij onduidelijk kan zijn wat de opdrachtgever precies wil.

Een belangrijk onderdeel is de kosten

Een hoofddoel van een programma van eisen is op een rijtje krijgen wat voor eisen een product wat ontwikkeld gaat worden heeft en daar de kosten tegenover zetten. Voor iedere betrokken partij kan een programma van eisen een handig controlemiddel zijn. Je kunt immers altijd checken of er volgens het programma wordt gewerkt en of aan de eerder in de begroting opgenomen kosten kan worden gehouden, zowel voor de opdrachtgever maar ook als uitvoerder.

Wat staat er allemaal in het programma van eisen?

In het programma van eisen staan, ja eigenlijk vrij logisch, eisen waaraan een product moet voldoen. De genoemde eisen moeten wel zo volledig mogelijk zijn en natuurlijk ook duidelijk. Verder is het van belang om op een rijtje te krijgen wat de precieze kosten gaan zijn van het project en als laatste wordt er nog een juridische onderbouwing toegevoegd voor het eindresultaat. Met die drie punten heb je een vrij compleet programma van eisen.

Wanneer is een programma van eisen nodig?

Normaal gesproken worden een programma van eisen alleen gemaakt voor grotere bouwprojecten. Het is echter verstandig om bij de wat kleinere bouwprojecten ook een programma van eisen te hebben, maar dan eventueel in vereenvoudigde versie. Het is namelijk ook gewoon fijn om te kunnen terugverwijzen naar een document als er bijvoorbeeld een meningsverschil is, of als er een actie is uitgevoerd die eigenlijk anders in gedachten zat.

Staan er in een programma van eisen alleen eisen?

Naast eisen staan er in een programma van eisen ook wensen, aan de eisen moet zonder meer worden voldaan, de wensen kunnen als optie worden gezien, dus het zou kunnen dat die niet allemaal kunnen worden uitgevoerd.

Tip: House of Tenders

Leave a Response