Uncategorized

Eigen marktkraam beginnen? Tips voor starters

375views

Zie jij jezelf al helemaal in de gezonde buitenlucht op de markt staan? Met een productaanbod dat je met zorg zelf hebt samengesteld? Een dampende kop thee binnen handbereik, terwijl je een gezellig praatje maakt met jouw klanten? Geen baas, geen vaste start- en eindtijd. Wees eerlijk, wie zou daar niet een heel klein beetje enthousiast van worden? Maar voordat je in allerijl de eerste de beste marktkraam aankoopt, hieronder een aantal starterstips.

Wat doet je concurrentie?

Als startend ondernemer zijn er 1001 zaken om over na te denken. Eentje daarvan is je concurrentie en vooral, hoe ga jij je van hen onderscheiden? Dit zal deels het succes van je toekomstige marktkraam gaan bepalen. Jezelf onderscheiden kan met jouw unieke productaanbod, de prijzen die je gaat hanteren, de service die je biedt of bijvoorbeeld de uitstraling van je marktkraam. Denk hier goed over na. Je hoeft niet altijd meteen de voordeligste prijzen te bieden als jouw productaanbod kwalitatief sterk is. Ook wanneer je jouw doelgroep veel service kunt bieden, zijn klanten best bereid hier iets extra’s voor te betalen. Denk verder bewust na over een huisstijl passend bij jouw onderneming en visie. Wanneer je deze huisstijl consequent doorvoert, doet dit iets voor de identiteit en herkenbaarheid van je onderneming.

Welke vergunningen heb je nodig?

Je kunt niet zomaar met jouw kraam op iedere markt of willekeurige locatie neerstrijken. Hiervoor heb je een vergunning nodig van de gemeente. Dit kan een marktvergunning zijn, een standplaatsvergunning of in sommige gemeenten een ventvergunning voor als je producten aan de deur wilt gaan verkopen. Ga je voedsel of drinken aanbieden? Dan zijn er aanvullende regels die betrekking hebben op hygiëne, voedselveiligheid en ook weer vergunningen. Op de markt betaal je verder marktgeld. Hoeveel je hieraan kwijt bent hangt af van de specifieke gemeente, de grootte van je kraam en of je gebruik maakt van een losse of vaste standplaats. Kortom, het is belangrijk om na te denken waar je precies wilt neerstrijken met je kraam om inzicht te krijgen in de benodigde vergunningen en de kosten die hiermee gepaard gaan.

Wat kost een marktkraam eigenlijk?

Wanneer jij ervan droomt om te werken vanuit je eigen kraam dan zul je vast al eens gekeken hebben naar het aanbod aan marktkramen. De kosten voor de aanschaf van een kraam kunnen ontzettend uiteenlopen. Kies je voor een marktkraam die je iedere keer zelf opbouwt of bijvoorbeeld een zelfrijdende verkoopwagen? Ga je voor nieuw of een verkoopwagen occasion? Los van het soort marktkraam dat je wilt kopen moet je kosten incalculeren voor het aansluiten van stroom en/of water. Ga je verse producten verkopen? Dan zul je koelingen nodig hebben. Verder heb je verzekeringen nodig en zullen er onderhoudskosten zijn. Vergeet ook de opslag van je voorraad niet. Denk daarom verder dan de aanschaf van de marktkraam zelf en zet op papier welke aanvullende kosten je kunt verwachten.

Leave a Response