PC&internet

Eigen website maken, wat zijn de mogelijkheden

211views

Steeds meer mensen willen een eigen website maken en tegenwoordig kun je zelf een heel eind komen. Je kunt er voor kiezen om een op maat ontwikkelde “website builder” te gebruiken of bijvoorbeeld voor een Open Source CMS als WordPress. Er zijn tegenwoordig tal mogelijkheden om een eigen website te maken. Wij zullen de voor- en nadelen vertellen van de verschillende mogelijkheden die er zijn.

Eigen website maken met WordPress

Het meest gebruikte CMS ter wereld is WordPress. WordPress is in 2003 opgezet door Matt Mullenweg en Mike Little en is inmiddels uitgegroeid tot een fantastisch open source product waarmee je websites en zelfs webshops kunt ontwikkelen.

Het voordeel van een eigen website maken met WordPress is dat er een hele grote community achter WordPress zit. Daardoor worden er constant nieuwe ontwikkelingen binnen WordPress worden gedaan. WordPress beschikt ook over plug-ins, dit zijn een soort add-ons voor je website waarmee je extra functionaliteiten binnen je website kunt integreren. Veel plug-ins zijn gratis te gebruiken maar er zijn ook betaalde plug-ins. WordPress is daarentegen volledige gratis te gebruiken. Er zijn tal van gratis thema’s waar je gemakkelijk en snel een mooie website op kunt zetten.

Uiteraard beschikt WordPress ook over “sitebuilders” dit zijn website builders die vaak geïntegreerd zijn binnen een thema of die je als losse plug-in kunt aanschaffen. Met zo’n sitebuilder kun je ook binnen WordPress nog gemakkelijker websites ontwikkelen.

Voordelen WordPress

 • 100% eigenaar van je website
 • Open Source, mocht je bij de broncode willen komen dan is dat mogelijk
 • Helemaal gratis te gebruiken
 • Betaalde mogelijkheden voor premium thema’s en of plug-ins

Nadelen WordPress

 • Het opzetten van een WordPress website kan wat technische kennis vereisen
 • Je hebt losse WordPress hosting nodig om je website online te zetten

Eigen website maken met een website builder

Er zijn ook tal van bedrijven die hun eigen website builder hebben ontwikkeld. Met zo’n eigen ontwikkelde website builder kun je zelf gemakkelijk een website maken. Vaak beschikken deze website builders over een drag-and-drop editor waarmee je gemakkelijk elementen binnen je website kunt verslepen.

Websitebuilders zijn vaak wel betaald of ze beschikken over een gratis variant die enorm beperkt is. De meeste website builders gaan al eventjes mee dus er zijn dan vaak al tal van modules om extra functionaliteiten aan je website toe te voegen. Enige nadeel is dat wanneer je de broncode in wil dit vrijwel niet mogelijk is. Dit schermen deze partijen af zodat je niet met de software aan de haal gaat.

Voordelen website builders

 • Gemakkelijke drag-and-drop editor voor het maken van je website
 • Hosting voor je website is vaak inbegrepen evenals e-mailadressen
 • Je kunt wijzigen aan je website vaak direct zien
 • Bij betaalde versies is er vaak ook goede support om je op weg te helpen

Nadelen website builders

 • Gratis versies van een website builder zijn vaak heel beperkt
 • Voor een goede en uitgebreide website builder moet je dus altijd betalen
 • Hosting is vaak inbegrepen maar je hebt dus weinig invloed op de snelheid van de hosting

Meer informatie nodig?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden met WordPress of website builders? Op Eigenwebsitemaken.nl kun je alle informatie vinden over verschillende website builders en hun mogelijkheden. Ook is er een handleiding hoe je een eigen WordPress website kan ontwikkelen en wat de mogelijkheden zijn.

Leave a Response