MannenMens&gezondheidVrouwen

Griep of verkoudheid: hoe pak jij het aan?

Griep of verkoudheid- hoe pak jij het aan?
724views

Bijna iedereen is ieder jaar wel minstens een keertje verkouden, en vaak wel meer dan één keer. En ook de griep, daar hebben we allemaal wel ervaring mee, al krijg je die over het algemeen lang niet ieder jaar te pakken. Hoe pak jij het aan als je geveld wordt door zo’n virus? Snotter je vrolijk door op je werk, of meld je je ziek en lig je op de bank? Ga je naar de huisarts, of ziek je het uit?

Hoe ziek ben je?

Bij een simpele verkoudheid, zo eentje die iedereen zo nu en dan doormaakt, kun je redelijk normaal doorgaan met je normale leven. Zolang je je niet echt ziek voelt of koorts hebt, kun je over het algemeen gewoon naar je werk of opleiding. Natuurlijk, de kans is groot dat je hier mensen zal besmetten, maar gezien het grote aantal verkoudheidsvirussen waar we dag na dag mee te maken krijgen, en het milde verloop van een normale verkoudheid, is dit geen reden om binnen te blijven.

Een verkoudheid gaat vanzelf weer over, maar natuurlijk is het belangrijk om goed naar je gezondheid te blijven kijken. Nemen de symptomen niet af, of worden ze naarmate de tijd vordert alleen maar erger, is het altijd een goed idee om contact op te nemen met je huisarts. Er zijn geen middelen die de duur van een verkoudheid kunnen verkorten te koop, maar wel veel dat de symptomen kan verlichten. Het is handig om altijd paracetamol in je medicijndoos te hebben zitten, dat werkt goed tegen de hoofdpijn of keelpijn tijdens een verkoudheid, en ook een neusspray of middel tegen hoest is handig om in huis te hebben. Op die manier voel je je snel wat fitter.

En als het griep is?

Mensen zijn geneigd om een stevige verkoudheid al snel een ‘griepje’ te noemen, maar niets is minder waar. Een griep is een heel ander soort virus, waar je vaak veel heftiger en langer ziek van bent. Over het algemeen kun je het verschil tussen een verkoudheid en een griep bij volwassenen makkelijk vaststellen met een koortsthermometer: een verkoudheid geeft bij volwassenen meestal geen koorts, een griep wel. Ook bij kinderen kan het meten van de temperatuur, bijvoorbeeld met een handige oorthermometer, goed zijn, al krijgen zij ook vaak koorts tijdens een verkoudheid.

Ook voor griep geldt dat uitzieken de enige remedie is. Heb je een zwakke gezondheid of word je tijdens de griep steeds zieker? Dan is het van belang contact op te nemen met een arts. Anders dan een verkoudheid, kan een griep nog weleens tot ernstigere klachten leiden.

Leave a Response