Uncategorized

Hechtdraad, wanneer gebruik je dat?

51views

Veel van ons hebben wel eens te maken gehad met een ongelukje en zelf met het hechten van een wondje. Onze huid kan namelijk niet veel hebben, vooral niet als het gaat om diepere wonden. Bij een hechting, maakt men gebruik van speciaal hechtdraad dat vervaardigd kan zijn van verschillende diktes. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een dikte van 1 millimeter, maar ook nog dikker dan dat. Zo kan iedere wond op de juiste manier gehecht worden. Wanneer gebruik je zoal hechtdraad en is dat echt zo sterk als men zegt?

Wanneer gebruik je hechtdraad?

Natuurlijk weten we wel dat hechtdraad gebruikt wordt bij wonden, maar bij welke wonden is wel een goede vraag. Je gebruikt hechtdraad in de meeste gevallen bij wonden die wat dieper zijn, waarbij je kunt denken aan hele diepe snijwonden. Ook na een operatie gebruikt men hechtdraad, zodat een wond op de juiste manier kan herstellen. Wist je dat in sommige gevallen de tandarts of de kaakchirurg ook hechtdraad gebruikt om de wond na het trekken van een kies te hechten. Hechtdraad wordt dus veel meer gebruikt dan in eerste instantie gedacht.

Verschillende soorten hechtdraad

Er zijn meerdere soorten hechtdraad te koop, waarbij je niet alleen aan de dikte van het hechtdraad kunt denken. Je kunt namelijk ook denken aan oplosbare hechtdraad en hechtdraad dat verwijdert moet worden door een dokter of assistent. Zo kan een tandarts kiezen voor een oplosbaar hechtdraad, want hiermee hoef je niet terug naar de tandarts om het hechtdraad te laten verwijderen. Na een operatie of andere wond gebruikt men geen oplosbaar hechtdraad, maar een vaste draad die voorzichtig verwijdert dient te worden.

Is hechtdraad sterk?

Als men een hechting moet plaatsen, dan is het belangrijk dat de hechting wel sterk genoeg is. Dit komt, doordat men wil dat de wond niet zomaar open kan scheuren. Hechtdraad is dan ook sterk van zichzelf, waardoor de kans op scheuren of breken eigenlijk vrij klein is. Het hechtdraad is eigenlijk altijd gevochten, waardoor het soepel en toch krachtig is. Wist je dat er verschillende kleur hechtdraad zijn? De hechtdraden zijn namelijk ongekleurd te koop, maar zelfs in het zwart of blauw. In de meeste gevallen heb je hier te maken met een Ethilon hechting, hoewel deze ook te koop is in een ongeverfde variant. Een hechting krijg je niet op kleur, maar men kijkt vooral naar de wond die gehecht moet worden.

Tip: Maeso.nl

Leave a Response