Huis en tuin

Hoe kies je het juiste dekbed?

dekbed
613views

Is jouw huidige dekbed aan vervanging toe? Of heb je een nieuw bed gekocht waardoor jouw huidige dekbed niet meer volstaat? Dan is het de hoogste tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe deken. Dit is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Op het gebied van dekbedden heb je tegenwoordig namelijk behoorlijk wat te kiezen. Veel mensen vinden het hierdoor lastig om een keuze te maken. Vind jij het ook lastig om een goed dekbed te vinden? Met behulp van het onderstaande stappen slaag jij er vast en zeker in om het juiste dekbed te vinden.

Stap 1: Bepaal de afmetingen van het dekbed
Voordat je begint aan jouw zoektocht, moet je weten hoe groot het dekbed moet zijn. Indien het om vervanging gaat, kijk je simpelweg wat de afmetingen van jouw huidige deken zijn. Moet het nieuwe dekbed juist groter of kleiner worden? Meet dan jouw bed op. Zorg er wel voor dat het dekbed altijd wat breder is dan jouw bed. Wanneer deze net zo groot is, lig je ’s nachts ongetwijfeld op de tocht en dat kan bijvoorbeeld rugklachten veroorzaken.

Stap 2: Wanneer gebruik je het dekbed?
Dit lijkt misschien een open deur, want je gebruikt een dekbed wanneer je in bed ligt. Dat klopt, maar we doelen in dit geval op de seizoenen wanneer jij onder het dekbed slaapt. Heb je het snel koud? Dan slaap je mogelijk in de lente, zomer, herfst en winter onder deze deken. In dat geval is een 4 seizoenen dekbed iets voor jou. Indien je er eigenlijk alleen ’s winters onder slaapt, kies je voor een winterdekbed.

Stap 3: Welke vulling past bij jou?
Wanneer je de afmetingen weet en het jou duidelijk is naar welk soort dekbed je zoekt, ben je er nog niet. Nee, want de vulling speelt ook een belangrijke rol. Wanneer je een goedkoop dekbed wilt, kies je waarschijnlijk voor een deken met synthetische vulling. Nadeel hiervan is dat deze het vocht niet goed reguleert. Wil je een dekbed dat het vocht goed reguleert en daarnaast ook goed isoleert? Kies dan voor een katoen, wol of ganzendons dekbed. Dit kost je weliswaar wat meer, maar zo’n dekbed komt jouw nachtrust wel ten goede.

Stap 4: Vergelijk voordat je koopt
Indien je op zoek bent naar een nieuw dekbed, wil je deze waarschijnlijk zo snel mogelijk in huis hebben. Dat is op zich begrijpelijk, maar je moet niet overhaast te werk gaan. Wanneer je snel een dekbed uitzoekt, maak je mogelijk een verkeerde keuze. Dit is niet prettig, want een dekbed kun je in veel gevallen niet meer ruilen wanneer je langer dan 30 dagen onder geslapen hebt. In dat geval heb je behoorlijk wat geld verspild. Koop een dekbed daarom nooit voordat je een vergelijking hebt gemaakt. Kijk hierbij niet alleen naar de prijs, maar voornamelijk naar de vochtregulatie, isolerende werking en de vulling. Op deze manier slaag jij er ongetwijfeld in om het juiste dekbed te vinden.

Leave a Response