Huis en tuin

Hoe veilig is jouw elektra in huis?

aardpen
519views

We willen allemaal in een veilige woning wonen, toch? Helaas lopen er heel veel elektriciens rond die eigenlijk niet genoeg verstand hebben hoe je de elektra op een veilige manier kunt aansluiten. Inspecteurs zien dan ook regelmatig levensgevaarlijke situaties. Dat komt, omdat de elektrische installaties steeds ingewikkelder worden en daarom ook steeds lastiger worden om veilig aan te sluiten. Tegelijkertijd neemt de kennis van elektriciens steeds meer af en hierdoor zijn zij vaak niet in staat om op een veilige manier elektrische installaties in jouw woning aan te sluiten. Om er zeker van te zijn dat jouw elektra veilig aangesloten is, kun je een checklist doorlopen. We bespreken de checklist graag. 

Is jouw woning geaard?

Alle woningen zijn verplicht om een geaard huis te hebben. Een huis dat niet geaard is heeft een grotere kans op brand, omdat apparaten onder te hoge spanning kunnen komen te staan. Een aarding is de beste beveiliging voor de gevolgen van blikseminslag, onweer en overbelasting van de groepen in de groepenkast. Is jouw woning nog niet geaard? Laat dan een aardpen slaan door een erkende vakman, omdat dit geen klus is dat je makkelijk zelf kunt doen. 

Kan er geventileerd worden?

Elektrische apparaten worden warm en daarom is het belangrijk dat het apparaat goed kan ventileren. Zorg er daarom voor dat het ventilatierooster nooit is afgesloten en zorg ook voor voldoende ruimte om een apparaat heen. Ook is het belangrijk dat je stof nooit laat ophopen bij het rooster, omdat ventileren dan een stuk moeilijker wordt.

Elektrische installatie van voor 1975?

Heb je een elektrische installatie dat voor 1975 is aangesloten? Dan doe je er verstandig aan om deze te voorzien van een aardlekschakelaar of aardlekautomaat. Als het elektra na 1975 aangesloten is, dan is dit niet nodig, omdat deze installaties al beveiligd zijn met een aardlekschakelaar of aardlekautomaat.  

Stoppen doorgeslagen?

Zijn er stoppen in huis doorgeslagen? Ga hier dan niet zelf aan klussen maar blijf er vanaf! Maak een afspraak met een elektricien. Als je zelf gaat prutsen met kapotte stoppen, dan kunnen de ingebouwde veiligheidsmaatregelen beschadigd raken en niet meer goed werken. 

Gebruik zo min mogelijk verlengsnoeren

Wanneer je veel verlengsnoeren gebruikt kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Probeer daarom zo min mogelijk verlengsnoeren te gebruiken en verbindt al helemaal geen twee verlengsnoeren met elkaar. Als het verlengsnoer te kort is, kun je het beste naar de winkel gaan en een langere verlengsnoer aanschaffen. 

Wees gevaar een stap voor

Het is belangrijk om de checklist door te lopen om het gevaar een stap voor te zijn. Ga nooit aan elektrische installaties sleutelen als hier nog stroom op staat en blijf van kapotte stoppen af.


Leave a Response