Huis en tuin

Hoe via lampen energie besparen?

lampen energie besparen
565views

Er zijn natuurlijk tal van manieren waarop je zelf energie kunt besparen. Korter douchen, binnen warmere kleding waardoor de verwarming later aankan en koud wassen. Echter, willen wij ons met dit blog volledig focussen op hoe je energie kunt besparen door middel van lampen. Wij geven je graag vier tips.

Tip 1: profiteer optimaal van daglicht

Hoewel er tal van verschillende lampen te verkrijgen zijn, blijft het mooiste licht nog steeds daglicht. Profiteer hiervan dan ook optimaal! Zet geen grote objecten voor de ramen, gooi de gordijnen open en zorg ervoor dat er overdag zoveel mogelijk daglicht binnenkomt. Iedere lamp die je overdag aandoet in open kamers, is er eigenlijk al een te veel. 

Tip 2: gebruik spaar- of ledlampen

Nog steeds kiezen veel huishoudens gemakkelijk voor de goedkoopste lampen die ze kunnen vinden. Dit zijn echter niet de meeste zuinige lampen. Deze keuze wordt mede toch gemaakt omdat de lampen enkele euro’s zijn en jaren meegaan. Echter, na die enkele jaren zal de lamp toch weer kapotgaan en heeft die onnodig meer energie gekost. Door over te stappen naar ledlampen of spaarlampen, zul je merken dat de lampen nog meer jaren meegaan en dat het ook scheelt op je energierekening. Op de lange termijn zijn ledlampen dus zeker een goede investering. 

Tip 3: gebruik dimmers

Op het moment dat je gebruik maakt van dimmers, hoef je niet iedere keer vol het licht aan te zetten. Voornamelijk als het licht een langere periode aanstaat, scheelt dit een hoop energie. Bijna alle ledlampen zijn geschikt voor het gebruik met een dimmer. Dus ben je op zoek naar duurzame verlichting? Overweeg dan de keuze voor duurzame verlichting in combinatie met een dimmer. 

Tip 4: doe lampen uit

Is er niemand in een ruimte, of verlaat je een kamer? Doe de verlichting uit. Het is iets waar je eigenlijk niet bij stilstaat, maar met een beetje extra bekommernis kan je zo een hoop energie besparen. Want wees eens eerlijk, wat heb je eraan om je licht te laten branden op de hal als je er maar een paar keer per dag enkele minuten spendeert. Mocht je dit lastig vinden is het wellicht een idee om te kijken naar een huisautomatiseringssysteem. Hiermee wordt er beweging waargenomen in een ruimte. Op het moment dat er niemand meer is, ziet het systeem dat en wordt de verlichting automatisch uitgeschakeld.

Leave a Response