Mannen

Horeca & terras wijnen

wijn
364views

Een fles wijn kost in een restaurant veel meer dan als je er thuis eentje open maakt. Is dat op zijn plek of betaal je wel echt heel erg veel?

Wat kost een fles?

Een fles wijn gaat in een restaurant drie keer over de kop. Dat betekent dat een fles die bij inkoop 6,50 euro kost, al snel voor 18 euro wordt verkocht. Voor hele dure wijn is dat misschien wat minder, maar hele goedkope wijn gaat wel vier keer over de kop. Bij een hogere marge voor een goedkopere fles is de winstmarge in euro’s gemeten nog steeds niet zo heel veel, terwijl dat voor een duurdere fles, ondanks de iets minder hoge marge, in euro’s uitgedrukt meer is. Restaurants hebben het nodig dat de prijs van een fles wijn drie keer over de kop gaat, geen enkele restaurateur wordt stinkend rijk. Witte wijn of rode wijn kosten allebei in een restaurant ongeveer drie keer meer dan dat als je er thuis eentje drinkt. We kunnen het de horeca niet kwalijk nemen want dit is waar zij hun geld van moeten hebben, met alleen eten verkopen gaan ze het niet redden.

De prijs van wijn

Een (beperkt) deel van de prijs van een fles wijn zit ‘m in de wijngaard. Letterlijk genomen de hectares die nodig zijn voor de wijngaarden, maar ook machines en materialen.

Rosé wijnen zijn over het algemeen goedkoper dan witte of rode wijnen. Dat komt omdat rosé wijnen van afval druiven zijn gemaakt. Dat betekend niet dat rosé minder lekker is want je hebt nog steeds hele lekkere rosé wijnen. Je hebt ook afval druiven uit streken waar de druiven heel lekker zijn en de grond heel duur dus als daar een iets mindere mooie druif groeit smaakt hij nog steeds beter dan druiven uit andere streken.

Leave a Response