Huis en tuin

Houd je dekbed zo lang mogelijk mooi met deze tips!

Donzen dekbed
436views

Ons beddengoed is iets wat we veel gebruiken. We slapen er namelijk iedere nacht onder. Ondanks dat het beddengoed intensief gebruikt wordt, heeft het een behoorlijk lange levensduur. Toch moet de één een overtrek, hoeslaken, hoofdkussen of dekbed eerder vervangen dan de ander. Dit kan komen doordat het beddengoed van mindere kwaliteit is. Het kan ook zijn dat je niet goed met het beddengoed omgaat. In dat geval moet je beddengoed eerder vervangen. Zonde, want een dekbed is bijvoorbeeld niet bepaald goedkoop. Om er langer van te genieten, geven wij jou hier een aantal tips om jouw dekbed zo lang mogelijk mooi te houden.

Hoe berg je een dekbed op?
In de herfst en winter slaapt de gemiddelde Nederlander onder een dekbed. Dit is in de zomer niet het geval. Er zijn zelfs veel mensen die hun dekbed in dit seizoen geheel van hun bed halen. Indien jij dit ook doet, is het zaak om het dekbed goed op te bergen. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Sommige mensen leggen het dekbed in de hoek van hun slaapkamer, terwijl anderen hem in een plastic zak stoppen.

Het is niet verstandig om jouw dekbed in een plastic zak te stoppen. Waarom niet? Omdat dit ervoor kan zorgen dat jouw dekbed gaat schimmelen. En wanneer er schimmel op jouw dekbed zit, moet je deze vervangen. Berg jouw dekbed daarom niet op in een plastic zak. Zorg er wel voor dat het dekbed droog wordt opgeborgen. In een vochtige omgeving kan er namelijk alsnog schimmel op het dekbed komen.

Wel of niet wassen?
Wanneer we onder een dekbed liggen, kunnen we gaan zweten. Het dekbed kan dit lichaamsvocht opnemen. Dit kan ervoor zorgen dat jouw dekbed op den duur gaat stinken. Dat is geen pretje, want je ruikt in dat geval telkens een zweetlucht wanneer je in bed ligt. Maar hoe krijg je deze lucht uit jouw dekbed? Mag je hem bijvoorbeeld wassen of is het beter om dit niet te doen?

Het is wel degelijk verstandig om jouw dekbed regelmatig te wassen. Een wasbeurt zorgt er namelijk voor dat jouw dekbed echt goed schoon wordt. In de wasmachine verdwijnen bacteriën bijvoorbeeld uit dit beddengoed. Denk nu niet direct dat je ieder dekbed zonder problemen in de wasmachine kunt gooien. Nee, want het verschilt namelijk per dekbed hoe deze gewassen moet worden.

Heb je een wollen dekbed? Dan kun je deze beter niet in de wasmachine wassen. Dit wordt ook vaak afgeraden door de fabrikant van het dekbed. Je kunt het dekbed chemisch reinigen wanneer op het label staat dat wassen niet verstandig is. Een donzen dekbed kun je in de meeste gevallen wel prima in de wasmachine doen. Kijk hiervoor ook altijd goed naar het label. De temperatuur waarop je donzen dekbedden moet wassen, verschilt namelijk nogal eens van elkaar.

Leave a Response