technology

Houten plaatmaterialen en panelen

Panelen
740views

Als je een klus wilt uitvoeren waarvoor je hout nodig hebt, dan kom je veel verschillende houtsoorten tegen. Bij de houthandel of in de bouwmarkt vind je vaak een groot aanbod aan diverse plaatmaterialen. In dit blog worden de meest voorkomende soorten en voor welke toepassingen deze gebruikt kunnen worden vermeld. Er zijn twee soorten waarin het houten plaatmateriaal in kan worden onderverdeeld. Dit zijn constructieplaten en timmerpanelen, ook wel meubelpanelen genoemd. Eiken panelen worden dan ook veel gebruikt voor diverse meubelen.

Constructieplaten

De meeste klussers hebben thuis wel iets aan hun huis veranderd, wat vaak aan de hand van constructieplaten werd gedaan. Hier is een groot aanbod in en zijn verschillende soorten in te vinden, ieder met hun eigen toepassingen. Deze panelen komen vaak niet in het zicht te liggen, waardoor de afwerking vaak niet op en top is en daardoor vaak een verflaag nodig is.

Triplex en multiplex

Zowel triplex als multiplex bestaat uit meerdere dunne lagen hout, die op elkaar gelijmd zijn. Vaak zijn dit drie of meer lagen. Hierbij wordt zowel hardhout als zachthout gebruikt. Muplitplex wordt vaak gebruikt voor scheidingswanden, tafelbladen, vloeren en andere betimmeringen binnenshuis.

Spaanplaat

De spaanplaat is samengeperst en vervolgens gelijmde houtsnippers. Hoewel het plaatmateriaal zwaar is, biedt de structuur weinig sterkte. Dit is dan weer terug te zien in de relatief lage kosten. Wanneer er een vloer geëgaliseerd moet worden voor tapijt of laminaat, dan wordt er vaan spaanplaat gebruikt als onderlaag.

MDF

De letterlijke vertaling is Medium Density Fireboard. MDF wordt gemaakt van houtstof, dat onder hoge druk geperst en gelijmd is. Dit resulteert  is een gladde plaat, die eenvoudig te zagen is en daarnaast eenvoudig te verven of te lakken is. Door de verlijming en de basis van houtstof is MDF niet buiten te gebruiken.

Meubelpanelen en timmerpanelen

Meubelplaten verschillen met constructie, omdat deze vaak voor meubels gebruikt worden. Hierbij is het uiterlijke aspect veel belangrijker dan bij constructieplaten.

Meubelpanelen

De meubelpanelen zijn eigenlijk spaanplaten, die afgewerkt zijn met een kunststofcoating.

Meubelpanelen zijn spaanplaten afgewerkt met een kunststof coating. Hierdoor zijn de panelen eenvoudig te bewerken, maar hebben ze wel een luxe uitstraling.

Timmerpanelen Timmerpanelen zijn panelen die bestaan uit massief hout. Hierbij worden latjes aan elkaar verlijmd tot panelen van verschillende diktes en afmetingen. De houten timmerpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten zoals grenen, vuren, beuken, eiken en andere houtsoorten. Deze panelen zijn een sterk en eenvoudig te verwerken materiaal voor meubels. Met behulp van olie, vernis of transparante beits behouden de panelen de natuurlijke uitstraling.

Leave a Response