mens&gezondheid

Hulp bij afkicken

170views

Alcohol kan zowel lichamelijk als geestelijk verslavend zijn en is daarnaast ook de meest voorkomende vorm van een verslaving. Het afkicken alcohol daarentegen, is vaak lastiger dan het verslaafd raken eraan. Hetzelfde geldt voor het afkicken wiet. Afkicken is het stoppen met het gebruiken van middelen met een verslavende werking, zoals bijvoorbeeld alcohol en drugs of bijvoorbeeld gewoontes die verslavend zijn als gamen en gokken. Het afkicken wordt ook wel het ontwennen genoemd. Je lichaam is gewend geraakt aan het verslavende middel, waardoor het vaak gaat protesteren met afkickverschijnselen. Deze afkickverschijnselen, of ontwenningsverschijnselen, kunnen geestelijk en lichamelijk zijn. Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van rillen en trillen, zweten, darmkrampen en / of diarree, slapeloosheid, hartkloppingen, spierpijn, hoofdpijn en moeheid. Geestelijk kun je heel erg verlangen naar het middel, ook nadat je bent afgekickt kan dit aanhouden. De geestelijke afkickverschijnselen kunnen zelfs langer blijven dan de lichamelijke klachten, maar gaan na verloop van tijd wel vaak weg.

Oorzaken van een alcoholverslaving

Alcoholproblemen komen overal ter wereld en in alle lagen van de samenleving voor. Een verslaving aan alcohol kan verschillende oorzaken hebben. Deze zijn te verdelen in de categorieën invloed uit de omgeving, erfelijkheid, persoonlijke problemen, zoals bijvoorbeeld een depressie. Alcoholverslavingen kunnen onschuldig zijn ontstaan, door een baan waarin alcohol drinken een rol speelt bij etentjes en borrels. Kinderen met ouders die een verslaving hebben aan alcohol maken een grotere kans om zelf ook een verslaving te ontwikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat in omgevingen waar er makkelijk met alcohol wordt omgegaan meer alcoholgebruik plaatsvindt en uiteindelijk kan dit leiden tot een verslaving. Een drankje voor de gezelligheid kan leiden tot frequenter gebruik en er uiteindelijk in uitmonden dat iemand niet goed meer functioneert zonder. Bij het vaak nuttigen van alcohol kan er gewenning ontstaan. Hierdoor moet diegene meer drinken om dronken te worden. Zo kun je in een vicieuze cirkel terechtkomen en steeds meer alcohol nuttigen. We kunnen spreken van een alcoholverslaving wanneer iemand meer dan twee a drie alcoholische drankjes per dag drinkt of meerdere keren per week aan het zogenaamde binge drinking, wat bestaat uit minimaal vijf glazen per gelegenheid.

Wat is een wietverslaving?

Wiet wordt vaak als niet gevaarlijk gezien, maar ondanks deze status is het wel heel erg verslavend. In Nederland komt een verslaving aan wiet veel voor. Er zijn mensen die wel elke dag blowen, zonder dat zij beseffen dat het verslavend werkt. Het roken van wiet maakt je geestelijk afhankelijk. Daarnaast kun je al snel een tolerantie opbouwen door een structureel gebruik. Deze tolerantie zorgt ervoor dat je meer en meer wiet moet gebruiken om hetzelfde effect te hebben. De reden van de verslaving verschilt per persoon. Heel veel mensen komen voor het eerst in aanraking met wiet in hun jonge tienerjaren. Een verslaving kan ontstaan door bijvoorbeeld groepsdruk, je omgeving of door de gemakkelijke verkrijgbaarheid van de drug. Het begint met een hij, maar kan eindigen in meerdere joints per dag. Je kunt spreken van een verslaving wanneer je het gebruikt om je beter te voelen, spanning of stress te verminderen. In de meeste gevallen betekent een verslaving dat je enkele malen per week of dagelijks wiet gebruikt en sterke trek ervaart. Je ervaart met name een trek wanneer de stof je lichaam verlaat. Het is lastig om een cannabisverslaving te herkennen. Bij een diagnose kijkt men naar zowel de lichamelijke als de geestelijke symptomen die hierbij komen kijken.

15 Comments

 1. Copper smelting process Copper scrap material analysis Industrial metal waste
  Copper cable reuse, Scrap metal dealer, Copper scrap export pricing

  Metal industry trend analysis, Copper scrap dealers, Copper cable scrap transportation, Non-ferrous metal scrap

 2. Metal waste recycling depots Ferrous collection Iron scrap reclamation center

  Ferrous material alloying, Iron repurposing facility, Metal reclamation company

 3. Scrap metal recovery and recycling Ferrous material recovery Iron waste reclaiming

  Ferrous metal waste recycling, Iron scrap repurposing services, Metal recycling and recovery solutions

Leave a Response