mens&gezondheid

Investeren in een groen schoolplein, let hierop!

Investeren in een groen schoolplein, let hierop!
101views

Steeds meer betegelde schoolplein worden omgetoverd tot een groen schoolplein. En dat is eerlijk gezegd een goede ontwikkeling, omdat een groen schoolplein veel voordelen biedt:

  • Kinderen vinden het leuker om buiten te spelen
  • Door buiten te spelen hebben kinderen meer lichaamsbeweging, waardoor de kans op overgewicht afneemt
  • Buitenspelen zorgt voor de ontwikkeling van sociale vaardigheden en de ontwikkeling van de motoriek.
  • Een groen schoolplein is over het algemeen een stuk koeler dan een schoolplein wat geheel betegeld is. Tegels zorgen er immers voor dat de temperatuur op het schoolplein stijgt terwijl groen juist voor verkoeling zorgt.
  • Ook de natuur is een groot fan van groene schoolpleinen. Egels, vlinders en insecten en natuurlijk vogels houden van een goede omgeving waarin ze schuilplaatsen en voedsel kunnen vinden.

Al met al dus genoeg voordelen om ook aan de slag te gaan en jouw grijze schoolplein om te toveren tot een groen schoolplein. Maar voordat je enthousiast je schep erbij pakt, willen we je een aantal tips geven waarmee je rekening moet houden als je aan de slag gaat met het vergroenen van het schoolplein. Dit zijn die tips:

  • Zorg ervoor dat je een goede mix hebt van snelgroeiende en langzaam groeiende beplanting. Op die manier voorkom je dat de kosten voor het onderhoud van het groene schoolplein de pan uit reizen of dat de vrijwilligers die het werk uitvoeren het op den duur zat worden.
  • Denk na over voorzieningen om regenwater af te voeren. We hebben in Nederland immers steeds vaker te maken met hevige regenbuien waardoor de afvoer van regenwater een must is geworden. Er zijn verschillende manieren om het regenwater op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan een ondergronds drainagesysteem. Je kunt het ook eenvoudig houden door bijvoorbeeld onder de dakgoot rondom de school diverse regentonnen te plaatsen waarin je het regenwater dat op het dak terechtkomt opvangt. Op die manier zorg je ervoor dat de hoeveelheid water dat op het plein terechtkomt afneemt en je kunt het opgevangen regenwater gebruiken om de beplanting water te geven als er een periode van droogte aanbreekt. Het is dus hartstikke duurzaam om goed na te denken over het opvangen en gebruiken van regenwater.
  • Zorg voor voldoende schaduwrijke plekken. Doordat we in Nederland steeds vaker warme zomers hebben is het voor kinderen soms gewoonweg te warm om buiten te spelen. Maar als je bijvoorbeeld een paar pergola’s op het plein plaatst die je laten dichtgroeien met bijvoorbeeld druivenstruiken, ontstaan er leuke schaduwrijke plekken waaronder je bijvoorbeeld een hinkelbaan kunt aanleggen of een zandbak kunnen plaatsen. Op die manier kunnen de kinderen ook op warme dagen buitenspelen.

Maak gebruik van subsidies voor groene schoolpleinen

Omdat de overheid ook het belang van groene schoolplein inziet, zijn er diverse subsidieregelingen in het leven geroepen om de aanleg van groene schoolpleinen te stimuleren. Maak daar dus dankbaar gebruik van en informeer bij een professioneel hoveniersbedrijf naar de mogelijkheden om van de subsidies gebruik te maken.