Mens&gezondheid

Jezelf ontwikkelen op verschillende manieren

agressie
377views

Aan de top van de piramide van Maslow staat de behoefte aan zelfontwikkeling. Volgens Maslow zou diegene wie honger heeft of zich niet veilig voelt, echt geen energie hebben om stapels boeken te lezen, aan yoga te doen of te schrijven in een dagboek. De gedachte van Maslow was dat zelfontwikkeling slechts weggelegd is voor een kleine elite: tien procent van de mensen. Het is niet gek wanneer je het niet eens bent met deze gedachte. Zelfontwikkeling hoort voor iedereen te zijn. Je kan jezelf ontwikkelen op zoveel manieren. In deze tekst worden er een aantal genoemd die zullen bijdragen aan jouw ontwikkeling.

Manier één

De eerste manier van ontwikkelen is natuurlijk het lezen van boeken. Allereest is lezen in het algemeen al heel goed voor de ontwikkeling. Het is van de eerste dingen die je leert als je naar school gaat. Een kind wordt gemotiveerd om ook thuis zo veel mogelijk boeken te lezen. Er zijn 5 redenen waarom lezen goed voor je is. Lezen is er ontspannend en zorgt ervoor dat je concentratie verbetert. Daarnaast zorgt lezen voor een betere woordenschat. De laatste twee redenen zijn dat lezen dementie vertraagt en het denken verruimt. 

Je zou denken dat mensen die veel boeken lezen misschien niet sociaal zijn. Uit een studie blijkt dat mensen die fictie lezen meer empathisch vermogen hebben. Zo hebben zij meer begrip voor de verlangens, overtuigingen en gedachten en van anderen. Dit is zelfs zo wanneer deze niet overeenkomen met hun eigen ideeën. Een voorbeeld van een boek die bijdraagt aan de persoonlijke ontwikkeling is 7 habits of highly effective people. Een ander bekend boek is think and grow rich. Na het lezen van deze boeken zal je als het goed is een persoonlijke ontwikkeling door kunnen brengen.

Manier twee

De tweede manier is het omgaan met agressie. Agressie is een veelvoorkomend probleem. Zo is er bijvoorbeeld agressie bij dementie. In een omgaan met agressie training leer je hoe je omgaat met agressief gedrag. Agressie kan namelijk verbaal zijn, maar ook fysiek. Door deze training kan je beter handelen wanneer je met agressie te maken krijgt. 

Manier drie

De derde manier is het doen van yoga. Het begrip Yoga kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Eigenlijk is het een soort levenswijze en methodiek die het lichaam en de geest in evenwicht moet brengen. Uiteindelijk moet er dan een soort van natuurlijke balans bereikt worden. Verder betekent Yoga ook het samenbrengen of eenheid en bestaat het al meer dan vierduizend jaar. Yoga is vaak een combinatie tussen ademhaling en lichamelijke oefeningen. De yogaoefeningen horen een ontspannen gevoel te geven en je te brengen in een ruststand. Tegelijktijdig hoort het ook energie te geven. Yoga is er in verschillende soorten. Zo heb je yin yoga, power yoga en bikram yoga. In Westerse landen wordt er vooral aan yoga gedan om de geest en het lichaam gezond te houden en rust te creëren.

Leave a Response