Huis en tuin

Kinderbed kopen: waar moet je op letten?

Kinderbed kopen waar moet je op letten
780views

Iedere ouder weet dat slaap ontzettend belangrijk is, zeker bij kinderen. Helaas komt het regelmatig voor dat het slaappatroon van kinderen afwijkend is. Wanneer je kind plotseling niet meer doorslaapt of weigert om te gaan slapen kunnen er natuurlijk psychische redenen zijn waardoor het minder goed lukt, maar dit kan ook heel goed aan het bed liggen. Hoe schattig dat ledikant of peuterbedje ook was, op een gegeven moment heeft je kind de leeftijd dat het over zal gaan naar een groter 1-persoonsbed. Maar waar moet je op letten als je een nieuw kinderbed koopt? Er zijn immers ontzettend veel verschillende bedden verkrijgbaar. Hoe weet je welk bed het meest geschikt is voor jouw kind? Wij zetten een aantal tips voor jou op een rijtje.

Dekbed en hoofdkussen

Voor een goede nachtrust is een kwalitatief 1 persoons dekbed en hoofdkussen van groot belang. Let hierbij voornamelijk op de vulling. Bij kinderen die allergiegevoelig zijn kan het verstandig zijn om voor een dekbed van polyester te kiezen. Deze kan eenvoudig op hete temperaturen gewassen worden, waardoor huisstofmijt geen kans krijgt. Zweet je kind snel? Kies dan liever voor een dekbed met een hoog vochtregulerende functie, zodat hij of zij niet wakker wordt van een nat bed.

Wanneer je kind voor het eerst van een ledikant naar een 1 persoons bed verhuist, zal deze wellicht ook voor de eerste keer een hoofdkussen krijgen. Belangrijk is dat het kind goed kan ademen door het hoofdkussen. Gelukkig zijn er speciale hoofdkussens voor kinderen verkrijgbaar, zodat gevaarlijke situaties zoveel mogelijk voorkomen kunnen worden. Let er wel op dat deze voldoende steun aan de nek en het hoofd van jouw kind geeft om fysieke ongemakken te voorkomen.

Kies voor het juiste matras

Naast een goed bed moet je natuurlijk ook een nieuw en kwalitatief matras aanschaffen. Een matras is – net als bij je eigen bed – van een essentieel belang voor een goede nachtrust. Niet alleen voor je kind, maar voor de nachtrust van het hele gezin. Houd er ook rekening mee dat het matras goed afneembaar is en schaf eventueel een matrasbeschermer aan. Zeker bij jonge kinderen komen ongelukjes nou eenmaal voor en dan wil je niet dat het matras onherroepelijk beschadigd raakt.

Peuterbed of groot bed?

Wanneer je kind het ledikant uitgroeit, kan je voor zowel een peuterbed als een standaard kinderbed kiezen. Er bestaat geen verkeerde keuze. Is je kind nog erg jong? Kies dan bij voorkeur voor een laag bed met valhekje, zodat hij of zij zich niet onnodig bezeerd. Bovendien kan een peuterbed dan meer geborgenheid bieden dan een groter bed. Kies je liever voor een oplossing voor de lange termijn? Dan is een groter 1 persoons bed zeker een geschikte keuze. Vaak is het ook mogelijk om zelf een valhekje te monteren om de veiligheid te waarborgen.

Bij grotere kinderen kan je ook voor een halfhoogslaper kiezen. Deze is voornamelijk geschikt voor kleinere slaapkamers, omdat je meer ruimte bespaard en tevens over meer opbergruimte beschikt. Bepaal op basis van de wensen van je kind en de beschikbare ruimte welk bed het meest geschikt is.

Betrek tevens je kind bij de aanschaf van een nieuw bed. Als hij of zij helemaal dol is op een specifiek bed, is de kans groter dat de nachtrust een stuk beter zal worden. Slaap zacht!

Leave a Response