Huis en tuintechnology

Mooi en energiezuinig een badkamer inrichten doe je zo

Mooi en energiezuinig een badkamer inrichten doe je zo
25views

Ga je de badkamer verbouwen en wil je een mooie inrichting maar tegelijkertijd ook rekening houden met de energiekosten? Dan hebben we hier een aantal tips voor je want het is heel goed mogelijk om een energiezuinige badkamer in te richten die er ook nog eens fantastisch uitziet. 

1. Een inloopdouche met waterbesparende douchekop

Een inloopdouche mag tegenwoordig niet ontbreken aan je badkamer. Een trendy inloopdouche kun je energiezuinig maken door hem te voorzien van een waterbesparende douchekop. Deze douchekop heeft een ander soort gaatjes dan een reguliere douchekop waardoor het water er minder hard uit kan stromen. Daardoor hoeft er minder water verwarmd te worden en dat scheelt weer in je energieverbruik. Je kunt dus net zo lang douchen terwijl het je minder aan energie kost.

2. Koppel een WTW-systeem aan de afvoer van je douche

Als je bezig bent met de douche te verbouwen, plaats dan meteen een warmteterugwinning systeem (WTW) bij de afvoer van je douche. Dit systeem gebruikt de warmte van het water dat wegspoelt om het water waarmee je gaat douchen alvast voor te verwarmen. Het kost daardoor een stuk minder energie om het water te verwarmen. Je ziet misschien niet zoveel van deze energiebesparende tip, maar je ziet het wel aan je bankrekening want je kunt er goedkoper door douchen. 

3. Laat vloerverwarming aanleggen in je badkamer

Wil je geen roestige radiatoren die ruimte in beslag nemen in je badkamer, laat dan vloerverwarming aanleggen. Als je toch aan het verbouwen bent is dat een mooi moment om de radiatoren te vervangen door vloerverwarming. Afgezien van het feit dat vloerverwarming een esthetische oplossing is, helpt het ook om je stookkosten te verminderen. Doordat de vloer warm aanvoelt aan je blote voeten heb je het eerder behaaglijk en heb je minder snel de neiging om de verwarming een graadje hoger te zetten. Bovendien is vloerverwarming ook een efficiëntere manier om een ruimte te verwarmen waardoor het je op meerdere manieren helpt om te besparen op je energiekosten. 

4. Plaats een wastafel met een thermostatische kraan met energiebesparende nulstand

Een wastafel is een essentieel onderdeel van je badkamer. Om ook hier energie te kunnen besparen kun je voor een mooie thermostatische kraan met een energiebesparende nulstand kiezen. Bij de meeste normale mengkranen komt er geen koud maar lauw water uit de kraan als hij op de nulstand staat. Je zet dus onnodig de cv-ketel aan wat je ongemerkt aardig wat aan energie kost. Met een kraan die een energiebesparende nulstand heeft komt er gewoon onverwarmd water uit wat je dus helpt om energie te besparen. 

5. Monteer energiezuinige lampen in je badkamer

Goede verlichting maakt de inrichting van je badkamer helemaal compleet. En met de juiste verlichting bespaar je ook nog eens op energie. Kies daarom voor ledverlichting, bijvoorbeeld voor sfeervolle armaturen met warm LED licht voor aan het plafond en inbouwspots voor bij de inloopdouche en de wastafel. LED lampen als inbouwspots online bestellen is wel zo makkelijk, want dan kun je goed het verbruik en de prijzen met elkaar vergelijken. En aangezien een LED lamp zo’n 70.000 branduren meegaat scheelt je dat ook weer in de kosten voor de aanschaf van nieuwe lampen.

Leave a Response