Auto&vervoer

Motorjas – je tweede huid

61views

In een motorjas zou je kunnen rondlopen als je enkel een Volkswagen Golf rijdt. Gewoon, omdat je iets met zo’n jas hebt. Maar in vrijwel alle gevallen is de verkoop van motorjassen toch echt gebonden aan de motormuis zelf. Het is dan ook een jas die past bij de rijwind, de kou en de regen die een motorrijder allemaal kan ondergaan tijdens een snelle rit. Bovendien is de jas voor de motorrijder zijn eerste veiligheidsschild, mocht hij onderuit gaan of in een hard treffen met een object of een tegenligger botsen. Motorjassen hebben impact bescherming en dat komt door de protectoren waarmee die zijn bezet. Die pads beschermen de meest kwetsbare lichaamsdelen zoals knieën en schouders. Wie een jas voor de motor aanschaft, krijgt met vijf dingen te maken:

• Seizoen

• Materiaal

• Veiligheid

• Stijl

• Pasvorm

Elk seizoen z’n eigen motorjas

Er zijn lieden die jaarrond de motor starten. Soms zelfs moeten starten, omdat ze er als pendelaar afhankelijk van zijn. Anderen genieten vooral op zomerdagen van hun ritten. In Nederland en België kan dan gekozen voor een echte zomerjas, echter dan heb je wel kwik nodig dat richting de 30 graden gaat. De gewone jas voor het zomerseizoen kan prima aan als het kwik zich beweegt tussen de 12 en 26 graden. Zelfs buiten de zomer kan zo’n jas voldoen. Je ritst er dan even een voering in en het gaspedaal kan gedraaid. De pendelaar gaat in het koude seizoen snel over naar een winterjas, bekleed met bijvoorbeeld GORE-TEX.

Stoer en veilig materiaal

Het eerste beeld dat bij je opkomt bij een motorjas is een leren jas. Degelijke luxe en slijtvast materiaal, vaak strak om je lichaam heen. In de zomer kan leer je nogal op je zadel doen puffen. Hoewel er nu ook ademend leer op de markt is. Een textiel jas is voor wat warmere dagen geschikter. Die kun je ook pijlsnel van zomerjas naar voor- of najaar-jas verstellen. Want dit soort jassen zijn gelaagd zodat je er voeringen in kunt ritsen of uit kunt halen. Bovendien zijn ze voorzien van ademende membranen zoals het materiaal van GORE-TEX. Je hebt dan een textiel jas die water- en winddicht blijft maar toch goed ademt. Niet alleen de stof maakt van een motorjas een stoer ding. Ook de protectoren doen daaraan mee. Die zijn vastgezet op plekken waar het risico op letsel het grootst is, mocht je vallen. Zoals bij je ellebogen.

Op zoek naar een stijlvolle motorjas

Er is een behoorlijke keuze aan stijlen in het assortiment van motorjassen. Racers kunnen hun model gemakkelijk vinden, er zijn fraaie toerjassen, hippe urban jassen en natuurlijk de echte klassiekers van een tijdloze schoonheid. Van fraai getailleerde jassen tot stoere hoodies. Stijl is geen onderdeel van veiligheid. Veel vrouwelijke motorrijders vinden die veilige protectoren op hun heupen niet echt charmant staan. Gelukkig richt de jassen markt zich ook steeds meer op de wensen van vrouwelijke rijders.

Pasvorm met beweeglijkheid

Pasvorm is evident. Een te ruime jas betekent dat de rijwind aan je gaat sjorren. Controleer altijd de pasvorm als je op de motor zit. Ben je een echte voorover buiger en houd je van snelheid? Neem dan een motorjas die van voren wat korter is en achter iets verlengd. Check ook of de mouwen lang genoeg zijn, hoe goed je je armen kunt optillen en of je motor handschoenen er goed bij passen.

Leave a Response