health

Op goede voet met je gezondheid

Op goede voet met je gezondheid
471views

Van alle lichaamsdelen is de hand het meest beweeglijk. De vingers bewegen zich gemakkelijk en soepel. Hoe anders is dit met de voet, die wat betreft skeletbouw grote overeenkomsten vertoont met de hand. Dit komt natuurlijk omdat je op je voeten staat en ermee loopt.

Dit is waarschijnlijk de reden dat zo’n beetje de helft van de bevolking voetklachten kent. Met de loop der jaren slijt het kraakbeen en worden de vetkussentjes onder de zolen minder. Er kunnen tal van oorzaken zijn, waarbij ook ziektes de voeten kunnen aantasten. Wanneer je klachten hebt, is het raadzaam om professionele hulp te zoeken.

Voetzorg

Er zijn in ons land verscheidene takken binnen de voetzorg die uitkomst kunnen bieden. Zo kun je naar een pedicure gaan wanneer je last hebt van bijvoorbeeld eelt, kalknagels, likdoorns of ingroeiende nagels. Wanneer je voeten pijnlijk zijn ten gevolge van ziekte, ouderdom of verwaarlozing, dan is de medische pedicure een goede optie. Er wordt samengewerkt met huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, podotherapeuten en orthopedische schoenmakers.

Een podotherapeut kijkt niet alleen naar de conditie van de voeten, maar ook naar de stand en naar de uitstraling naar knie, heup en bekken. Er is een heel scala aan hulpmiddelen om verkeerde bewegingen te corrigeren. Je kunt meestal zelf een afspraak maken, want er is geen verwijzing van de huisarts nodig.

Samenwerking

Dat er tegenwoordig breed wordt samengewerkt blijkt wel als we kijken hoe het er in de regio aan toe gaat. Zo werken artsen van het Gelre ziekenhuis samen een medische pedicure in Deventer en een podotherapeut in Apeldoorn. De ene specialist verwijst indien nodig naar een andere specialist. Er wordt hierbij gekeken naar de houding van de voeten, rug en knieën aan de ene kant. Aan de andere kant wordt de stabiliteit van de voeten onderzocht, alsmede de pijnlijke plekken.

Aan de hand van de gezamenlijke bevindingen wordt een behandelplan opgesteld, waarbij je terechtkomt bij de specialist of meerdere specialisten die je verder kunnen helpen. Zo is er tevens de mogelijkheid dat je bij de fysiotherapeut of de orthopedisch schoenmaker belandt.

Zo hebben veel ziekenhuizen ook de beschikking over een voetenpolikliniek, waar veelal diabetes patiënten geholpen worden door multidisciplinaire teams. Het schijnt dat je als mens gemiddeld zo’n honderdduizend kilometer aflegt. Dit gaat bijna ongemerkt, maar geeft wel aan dat de voeten goed behandeld moeten worden. Gelukkig is vandaag de dag de professionele zorgverlening enorm gegroeid.

Leave a Response