zakelijk

Opleiding tot coach volgen in 2021

Coach
688views

Het is al jaren één van de sterkst groeiende beroepen, de leefstijlcoach. Iemand die je adviseert en op weg helpt om een goede leefstijl te krijgen. Een coach in de zin van voetbalcoach of begeleider bij een werktraject kennen we al. Nu komen daar steeds meer nieuwe vormen van persoonlijke coaching bij zoals de leefstijlcoach, imagocoach of gewichtsconsulent.

Een coach adviseert je

De definitie van coach is iemand die een ander adviseert en begeleidt, bijvoorbeeld een sporter of  werknemer om deze beter te laten functioneren. Het werkwoord is coachen, oftewel als coach begeleiden.

En het leukste is. Als je een officieel erkende coaching opleiding volgt, wordt als één van de eerste dingen aangeleerd dat een goede coach eigenlijk niets doet. Een coach laat mensen namelijk zelf nadenken en oplossingen voor hun probleem zoeken. 

Even een leuk weetje tussendoor; de gemiddelde Nederlandse coach is een vrouw van rond de 50 die haar cliënten vooral begeleidt op het gebied van zelfontplooiing en werk-gerelateerde vraagstukken.

Veel mensen zoeken een coach 

Er zijn verschillende redenen waarmee mensen op zoek gaan naar een coach. Dat kan zijn voor stress of een burn-out, voor het vinden van passend werk, voor het krijgen van een betere werk/ privébalans, voor het leren stellen van grenzen of om milder te worden naar zichzelf of anderen.

Alles bij elkaar heeft gemiddeld 1 op de 5 Nederlanders een vraag waarbij ze graag professionele hulp zouden willen. Een kwart van alle Nederlanders heeft momenteel een coach of ooit een coach gehad. Er is dus duidelijk erg veel vraag naar.

 

Waarom heeft een coach een opleiding nodig?

Om mensen op de juiste manier te kunnen begeleiden, is het handig als je een goede opleiding hebt gehad. Hoewel de term coach geen beschermd begrip is, zijn er wel verschillende branche organisaties die een bepaalde kwaliteit proberen te waarborgen. Toch kan iedereen zichzelf, met of zonder opleiding, een coach noemen. 

Bij een opleiding voor leefstijlcoaching leer je om breed naar de leefstijl van mensen te kijken. Dat betekent een deel adviseren rondom voeding, bekijken wat iemand aan beweging doet, maar ook hoe hij of zij met slaap en stress omgaat. 

Leave a Response