mens&gezondheid

Ouderen en eenzaamheid, wat kun je eraan doen?

scootmobiel
93views

Als je ouder wordt, merk je dat je sommige dingen niet goed meer alleen kunt. Maar ook ervaar je dat mensen om je heen wegvallen, ze worden ziek of komen te overlijden. Steeds vaker merk je dat je er alleen voor komt te staan en wat kun je dan doen tegen de eenzaamheid? Vroeger dacht je misschien, eenzaamheid dat ken ik niet. Je hebt genoeg mensen om je heen en je kan alles nog, maar als je ouder wordt kan dat ineens veranderen. Het is daarom goed om de eenzaamheid aan te pakken, misschien kun je het voor zijn of het patroon doorbreken. We hebben daarvoor een aantal tips voor je die je nu toe kunt passen en voor jezelf kunt beoordelen.

Blijf erop uit gaan

Als je naar buiten blijft gaan, dan blijf je onder de mensen komen. Een scootmobiel kopen is daarom een goede keuze. Misschien kun je geen lange afstanden meer afleggen, en is een boodschap doen net teveel. Als je een scootmobiel hebt kun je je boodschappen daarin doen en kun je ook wat verder en langer van huis. Zo kun je ook zelf naar mensen toe en activiteiten ondernemen.

Doe mee aan activiteiten

Er is altijd wel een buurthuis waar je naartoe kunt om deel te nemen aan activiteiten, bingo, kaarten of gewoon wat knutselen. Ook worden er ochtenden georganiseerd waar je samen koffie kunt drinken en een praatje kunt maken met mensen uit de buurt. Of samen een hobby uitoefenen kan natuurlijk ook. Ontdek wat er in jouw regio te doen is.

Contact met buren

Het is van groot belang om goed contact te hebben met je buren, als er wat is kun je bij hen aankloppen en andersom. Misschien kun je elkaar helpen met een klusje of een keer met de hond wandelen als zij weg zijn. Dit is voor jou een mooie afleiding en zij zijn ermee geholpen. Ook als zij op vakantie gaan zou je op het huis kunnen passen en de planten water te geven. Je hebt dan een mooi doel en iedere dag wat om handen.