Auto&vervoer

Rijbewijs ingevorderd

440views

Het kan in principe iedereen gebeuren dat een rijbewijs wordt ingevorderd. De politie neemt dan je rijbewijs af en je mag geen voertuigen meer besturen. Dit geldt zelfs voor de fiets. De politie stuurt je rijbewijs na invordering binnen 3 dagen naar de officier van justitie. Deze heeft vervolgens 10 dagen om te bepalen of het rijbewijs inderdaad wordt ingevorderd of niet. In die periode kun je zelf een verzoek tot teruggave doen, maar je kunt ook direct een gespecialiseerde advocaat in de arm nemen om je te helpen.

Wanneer mag een rijbewijs worden ingevorderd?

Een rijbewijs wordt natuurlijk niet zomaar afgenomen. Als je onder invloed rijdt of veel te hard rijdt, kan de politie wel je rijbewijs afnemen. Daarvoor moet je een bepaalde hoeveelheid alcohol of drugs in je lijf hebben, anders mag de politie dit niet doen. Ook moet je zeker 50 kilometer te hard rijden om daar je rijbewijs mee te verliezen. Er zijn meer redenen om je rijbewijs in te nemen dan te hard of onder invloed rijden. Openstaande verkeersboetes bijvoorbeeld. Maar ook wanneer je gevaar op de weg veroorzaakt of er door jouw rijgedrag een ongeval is gebeurd.

Hoelang wordt mijn rijbewijs ingevorderd?

Hoe lang je geen rijbewijs hebt en dus ook geen enkel voertuig mag besturen, hangt af van de ernst en reden voor het invorderen van je rijbewijs. Het is aan de officier van justitie om dit te bepalen. Er zijn wel minimale periodes voor de invordering. Zo ben je voor te hard rijden je rijbewijs minimaal twee maanden kwijt. Rijd je onder invloed en wordt je rijbewijs ingevorderd, dan ben je je rijbewijs zeker vier maanden kwijt. Dit zijn minimale termijnen en het kan dus ook zo zijn dat je je rijbewijs langer kwijt bent.

Rijden voor je werk

Als je werkt als taxichauffeur, vrachtwagenchauffeur of rijinstructeur, kun je je voorstellen dat je niet zo lang zonder rijbewijs kunt zitten. Maar er zijn veel meer mensen die moeten rijden voor hun werk, bijvoorbeeld naar klanten of cliënten. Ook zij kunnen hun rijbewijs eigenlijk niet missen. Mocht het dan toch zo zijn dat je rijbewijs wordt ingevorderd, dan heb je een specialistische advocaat nodig. Je hebt hier namelijk te maken met strafrecht en arbeidsrecht tegelijkertijd. Als de officier van justitie inderdaad je rijbewijs invordert, kun je een klaagschrift indienen.

Klaagschrift indienen

Een klaagschrift is een verzoek van de advocaat namens jou om je rijbewijs zo snel mogelijk terug te krijgen. Daarin worden argumenten opgesomd waarom je je rijbewijs nodig hebt. Dit zijn juridische argumenten, daarom schakel je dus een advocaat in. Het kan namelijk zes maanden duren voor de terechtzitting. Met een klaagschrift is het mogelijk je rijbewijs tot de terechtzitting in ieder geval terug te krijgen.


Krijg je rijbewijs snel weer terug via Omnius Advocatennetwerk.

Leave a Response