Auto&vervoer

Rijschool kiezen lastig? Niet met deze tips

autorijschool
18views

Als je wilt leren autorijden, is het kiezen van de juiste rijschool de eerste stap. Maar hoe weet je welke rijschool de beste keuze is voor jou? Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het kiezen van de rijschool die bij jou past.

Check de slagingspercentages

Elke rijschool moet zijn slagingspercentages publiceren. Dit percentage is een belangrijke parameter, omdat het aangeeft hoe succesvol de rijschool is in het opleiden van studenten om te slagen voor het praktijkrijexamen. 

Een hoger slagingspercentage is over het algemeen beter, maar zegt ook weer niet alles. Als een rijschool bijvoorbeeld meerdere leerlingen heeft die toevallig rijangst hebben en die daardoor meerdere keren het examen niet halen, dan kan dat voor een vertekent beeld zorgen. Zie het slagingspercentage dus meer als een richtlijn om rijscholen te selecteren.

Lees online reviews

Reviews van andere leerlingen kunnen een goede indicatie geven van de kwaliteit van de rijschool. Bekijk de reviews op de website van de rijschool, maar ook op onafhankelijke websites, zoals Google of Klantenvertellen. Let op wat anderen zeggen over de instructeurs, lesmethoden, lesauto’s en klantenservice.

Kies voor een rijschool die past bij jouw leerstijl

Niet elke rijschool past bij iedereen. De beste manier om te ervaren of een rijschool bij je past is door een proefles af te nemen. Tijdens de proefles ervaar je of er een klik is tussen jou en de rijinstructeur. Die klik is heel belangrijk. Als er geen klik is heeft dat effect op de rijlessen. Je moet je immers op je gemak voelen bij je instructeur.

Vergelijk lesprijzen

De kosten van rijlessen kunnen aanzienlijk verschillen tussen rijscholen. Vergelijk de tarieven van verschillende rijscholen om te zien welke prijs het beste bij jouw budget past. Let op dat de goedkoopste optie niet altijd de beste keuze is. Kwaliteit en slagingspercentage spelen ook een belangrijke rol.

Daarnaast kan het financieel interessant zijn om een lespakket af te nemen. Een lespakket bestaat meestal uit een reeks rijlessen en het praktijkexamen. Lespakketten zijn wat goedkoper dan wanneer je losse les afneemt. Houd er wel rekening mee dat wanneer je het lespakket niet in z’n geheel verbruikt je achteraf niet je geld terugkrijgt.

Neem de tijd

Het kiezen van de juiste rijschool is belangrijk om snel je rijbewijs te halen. Neem de besproken tips dan ook mee bij je oriëntatie op rijscholen en voel je niet bezwaard om bij tenminste twee rijscholen een proefles te boeken. Op die manier kun je vergelijken en een weloverwogen besluit nemen. 

Daarnaast is het het overwegen waard om voor rijlessen in een automaat lesauto te kiezen. Steeds meer auto’s zijn elektrisch en elektrische auto’s zijn standaard een automaat. Elektrisch rijden is de toekomst, dus rijden in een automaat wordt steeds meer de norm. Door een proefles in een automaat te boeken kun je ervaren of deze manier van rijden bij je past.

Leave a Response