MannenVrouwen

Scheiden? Dit komt er bij kijken

Scheiden? Dit komt er bij kijken
724views

Wanneer je gaat scheiden is dat vaak een zwarte pagina in jouw levensboek. Veel verdriet, woede, frustratie en ook teleurstelling kenmerken deze tijd. Er komt daarnaast ook veel op je af. Het is ook een periode om afspraken te maken. Afspraken met de ex partner over hoe je de financiën gaat regelen. Wanneer je kinderen hebt is het vaak nog complexer. Wie gaat er voor de kinderen zorgen en wanneer? Het is belangrijk om alles snel en goed te regelen. Kies de beste mediator in Gouda of een andere stad waar je woont om alles snel en goed af te ronden. Hierna is het mogelijk om weer verder te gaan.

De stappen bij een echtscheiding

Het is belangrijk om de volgende stappen te doorlopen om te gaan scheiden:

  • Begin door het te vertellen aan je partner
  • Zoek hulp voor de scheiding (een mediator is een goede optie)
  • Vraag de scheiding aan
  • Zet het financieel op een rijtje
  • Als er kinderen zijn moeten hier afspraken over gemaakt worden
  • Bezoek de rechter
  • Maak de scheiding definitief.

Het lijkt een eenvoudig stappenplan. Door de hoge dosis emoties is het vaak erg complex en moeilijk. Laten we een paar punten nader bespreken.

De eerste stap: vertel het aan je partner

Wanneer je al een lange tijd weet dat het niet meer goed gaat komen is het goed om dit met je partner te bespreken. Het is vaak moeilijk om het te vertellen dat je wilt scheiden. Geef je partner de tijd om het een plekje te geven. Boosheid en verdriet zijn vaak de eerste reacties. Pas daarna is het mogelijk om weer helder te denken.

Hulp bij de scheiding

Door samen hulp te zoeken om de scheiding goed te regelen is het mogelijk om in harmonie een punt achter de relatie te zetten. Het is belangrijk om alles goed te regelen. Zeker als er kinderen zijn. Je kunt een mediator kiezen om alles te begeleiden. Het is ook mogelijk om allebei een advocaat te nemen. Het is maar net hoeveel tanden je wilt laten zien. Het beste is het om snel te scheiden. Er gaan dan sneller nieuwe deuren open. Nieuwe deuren voor nieuwe liefdes of nieuwe deuren voor meer rust.

 Een financieel plan maken

Hoe ga je alles verdelen? Zijn er schulden? Is er een grote spaarrekening? Een eigen huis? Wat gebeurt er met de spullen? Wie blijft er in het huis wonen? Wie betaalt het onderhoud van de kinderen? Is er een alimentatie voor een van de twee partijen? Het is goed om een financieel plan te maken. Het is zelfs nodig om de scheiding aan te vragen bij een rechter. De rechter zal het financieel plan moeten goedkeuren of afkeuren. Start met het maken van een inventarisatie van de spullen en bezittingen die je hebt.

De kinderen

Voor de kinderen is het vaak een pijnlijke periode. Het maakt niet uit of je getrouwd bent of samenwoont of dus uit elkaar bent: je moet goed voor je kinderen zorgen. Je hebt een zorgplicht zoals dat zo mooi heet. Het is daarom belangrijk om een omgangsregeling te maken en ook de kinderalimentatie te bespreken. Spreek ook af hoe je de kinderen gaat opvoeden en verzorgen. 

Leave a Response