Huis en tuin

Sleutel afgebroken in het slot? Zo los je het op!

sleutel
325views

Het is voor veel mensen een nachtmerrie: een afgebroken sleutel in het slot. Wanneer je sleutel afgebroken is, zal je de woning vaak niet meer binnen kunnen komen. Althans, niet via de deur waarvan de sleutel is afgebroken. Mogelijk heb je nog een achterdeur, zodat je niet buiten hoeft te wachten tot het probleem met de afgebroken sleutel verholpen is. Voor het oplossen van zo’n situatie is het verstandig om een professionele slotenmaker in te schakelen. Veel slotenmakers werken tegenwoordig met een spoeddienst. Deze spoeddienst is 24 uur per dag en 7 dagen per week te bereiken voor hulp bij problemen met sloten. Om welke reden is de sleutel in jouw slot afgebroken?

Oorzaak van een afgebroken sleutel

Een afgebroken sleutel kan verschillende oorzaken hebben. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat de sleutel mogelijk niet diep genoeg in het slot zat. Als gevolg hiervan is de cilinder niet te draaien; de sleutel breekt af als je alsnog veel kracht zet. Ook kan er sprake zijn van een bevroren cilinder. Net als bij een sleutel die niet goed in het slot zit, zal het zetten van kracht bij een bevroren cilinder leiden tot het afbreken van de sleutel. Andere mogelijke oorzaak zijn vocht in het slot of bijvoorbeeld een hevige vorm van erosie aan de cilinder. Het is belangrijk om sloten goed te onderhouden, zodat dergelijke oorzaken uitgesloten kunnen worden.

Verklein de kans op het afbreken van een sleutel

Je verkleint de kans op het afbreken van de sleutel door het slot goed te onderhouden. Dit betekent onder meer, dat het verstandig is om het slot regelmatig in te vetten met olie. Olie dringt het water uit het slot, waardoor deze minder snel zal bevriezen. Mocht het slot toch bevroren zijn, dan kun je deze ontdooien met een föhn. Pas op dat het water, wat vrijgekomen is bij het ontdooien van het slot, niet opnieuw bevriest. Het is onverstandig om olie in het slot te spuiten als er nog water in het slot zit. Een andere manier om het afbreken van de sleutel te voorkomen, is door goed te kijken of de sleutel volledig in het slot zit.

Afgebroken sleutel uit het slot verwijderen

In sommige gevallen kun je zelf proberen de afgebroken sleutel uit het slot te verwijderen. Spuit een paar druppeltjes olie aan weerszijden van de sleutel. Het maakt het makkelijker om de sleutel te verwijderen. Probeer de sleutel vast te pakken met een pincet of bijvoorbeeld een nijptang. Belangrijk is dat je dergelijke hulpmiddelen nooit in de cilinder van het slot steekt. Dit zou de cilinder ernstig kunnen beschadigen. Het herstel van een kapotte cilinder is in veel gevallen niet mogelijk. De cilinder zal vervangen moeten worden.

Verstandiger is het om bij een afgebroken sleutel zo snel mogelijk een slotenmaker in te schakelen. De slotenmaker beschikt over de tools om de afgebroken sleutel te verwijderen, zonder schade aan het slot aan te richten. Ook kan een slotenmaker de gesloten deur voor je openen.

Leave a Response