sport

Sportkleding en persoonlijke hygiëne

68views

Vooral de vraag hoe vrij je kunt sporten of een onaangename geur van zweet zijn geen gemakkelijke onderwerpen, maar we willen je hierbij helpen, zodat jij en anderen zich prettig voelen tijdens het sporten.

Wat draag ik?

Bij het kiezen van sportkleding is natuurlijk de pasvorm belangrijk. Dit betekent enerzijds de juiste maat en anderzijds, zeker bij CrossFit, dat de kleding niet te ver moet zitten. We trainen veel met de halterstang en houden deze meestal heel dicht tegen het lichaam. Naast de juiste pasvorm speelt ook het materiaal een belangrijke rol. We willen niet oververhit raken of helemaal niet afkoelen.

Een duidelijke aanbeveling hierbij zijn ademende synthetische vezels zoals acryl, polyamide, polyester of polypropyleen, die zweet van de huid afvoeren en lichaamswarmte opslaan. Dit voorkomt dat het lichaam afkoelt en vermindert tegelijkertijd de kans op letsel

Nu de cruciale vraag, hoe ‘naakt’ kun je trainen?

In de sportschool moet kleding functioneel zijn, een beetje huid laten zien is prima, maar de schaamte van de andere leden mag nooit gekwetst worden.” Deze verklaring van Linda Kaiser, plaatsvervangend voorzitter van de Duitse Knigge Society, komt redelijk goed uit: in dit geval moet je altijd nadenken over je eigen acties en het feit respecteren dat er andere meningen en standpunten zijn. Met name in een trainingsgroep focus je ook op anderen.

Wat je in je privéleven doet, is aan jou, maar in een sociale omgeving zoals onze box zijn andere regels van toepassing en kun je alleen je vrijheid van denken uitleven zonder anderen te beperken of ze zich ongemakkelijk te laten voelen. We zijn allemaal volwassenen en met verboden komen we niet verder, dus het is belangrijk om rekening met elkaar te houden. Dit voorkomt conflicten en zorgt ervoor dat iedereen zich prettig voelt in onze box. Onze box is geen catwalk. Dus laat de t-shirts of tops gewoon aan…. je bent ook niet sneller of beter als je het uitdoet.

Hoe was ik mijn sportkleding goed?

Belangrijkste punt. Draag de sportkleding nooit twee keer. Functionele kleding moet apart worden gewassen, niet met andere katoenen kleding. Heb je geen extra sportprogramma in je wasmachine, was dan op 30 graden en pas op voor een lage snelheid. Kleding moet ook binnenstebuiten worden gewassen en een vloeibaar wasmiddel wordt aanbevolen. Belangrijk bij wasmiddelen: veel helpt hier niet veel. Gebruikt weinig wasmiddel en zelfs helemaal geen wasverzachter. Bij sterke geuren helpt een extra hygiënische of desinfecterende spoeling, deze moeten ook alle bacterieresten verwijderen.

Droog trainingskleding in de droogtrommel op een lage temperatuur of laat ze aan de lucht drogen. Denk eraan om je sportschoenen zo nu en dan te wassen (het helpt ook om de schoenen een nacht in een plastic zak in de vriezer te doen). Bovendien kan het geen kwaad om je sporttas om de paar maanden schoon te maken en schoon te maken.

Persoonlijke hygiëne Op welke punten moet ik hier letten? Breng enerzijds geen parfum aan, het zal zich vermengen met zweet, het zal onaangenaam ruiken. Gebruik geurloze deodorants en daarna moet je zeker douchen, zowel in de box als thuis. Als je de neiging hebt om overdag veel te zweten, gebruik dan deodorant en vooral altijd frisse sportkleding. Als je tijdens de training veel zweet, helpt een reserve shirt ook en neem het alsjeblieft niet boos als we je ernaar vragen. Dat komt uit het hart, of wil je dat mensen over je praten en weet je het niet eens?

1 Comment

Leave a Response