Huis en tuin

Taxatie, waar moet je allemaal aan denken?

Taxatie, waar moet je allemaal aan denken?
214views

Bij de taxatie van je woning heb je als eerst hulp van een expert nodig. De taxateur stelt een rapport op voor jouw woning of mogelijk toekomstige woning. Zo kan jij hierna een ‘te koop’ bord plaatsen. Maar hoe werkt het precies? iQMakelaars gaat je hierin meenemen. 

Wat doet een taxateur?

Dit is een expert op het gebied van de woningwaarde berekenen van een woning. Dit gebeurt aan de hand van verschillende aspecten zoals:

  • Het soort woning;
  • De woonoppervlakte;
  • Bouwjaar;
  • De staat en onderhoud;
  • Ligging;
  • Energielabel.

De woonoppervlakte en ligging zijn belangrijke punten om de waarde te bepalen. Nu is er vaak een vergissing die wordt gemaakt wat betreft taxateurs. Zij kijken namelijk niet naar de bouwkundige staat van het huis. Daarvoor moet je een bouwkundig adviseur inschakelen!

Zodra de taxateur op bezoek komt zal hij/zij naar verschillende aspecten kijken. Wat bijvoorbeeld zal meehelpen aan de waarde van je woning is bijvoorbeeld een aanbouw of energiebesparende maatregelen. Dat kan voor jou gunstig uitvallen. Wat je verder nog zal helpen is om alle data van de keuken, badkamer en cv-ketel verzamelen. 

Belangrijk punt bij het kiezen van een taxateur is dat die erkend is. Een makelaar bijvoorbeeld hoeft niet verplicht gecertificeerd te zijn. Een taxateur wel en ook meerdere certificaten hebben. Check altijd of iemand het erkend is. 

Taxatierapport 

Na het taxateren van jouw paleis ontvang je het rapport. Hierin staat vermeld wat de waarde is van jouw woning, wat voor een type, de grootte, afwerkingsniveau, de ligging en eventueel overlast of andere voorzieningen in de wijk. Dit kan in twee soorten rapporten komen. Een fysieke taxatie Dat betekent dat een taxateur de woning komt bekijken en een volledig en uitgebreid taxatierapport maakt. Je kunt dan in aanmerking komen voor een standaard maximale hypotheek tot 100% van de marktwaarde.

Daarnaast heb je nog een desktoptaxatie. Dit betekent dat de waarde van jouw woning eerst wordt bepaald, volgens een model en hier wordt een waarde aan gehangen. Dit is iets minder accuraat dan een fysieke taxatie

Leave a Response