Huis en tuin

Tips om een nestkastje voor vogels op te hangen

258views

Een nestkastje in je tuin is hartstikke leuk en leerzaam! Je ziet steeds vaker een vogelhuisje bij iemand in de achtertuin, voortuin of aan de schutting. Het is leuk om naar te kijken en je doet de vogels er een groot plezier mee. Een nestkastje kun je echter niet zomaar overal ophangen. Wanneer je hem namelijk zomaar ophangt kan het maar zo zijn dat er geen vogels op afkomen en dat zou natuurlijk jammer zijn. Er zijn gelukkig wel een aantal tips die je kunnen helpen om het vogelhuisje zo gunstig mogelijk op te hangen voor de vogels. Hieronder volgen de tips:

– Kies een rustige plek. Een vogelhuisje naast de achterdeur van je woning is waarschijnlijk geen succes. De deur gaat meermaals open op een dag en dat schrikt vogels natuurlijk af. Ook loop je er zelf dan waarschijnlijk vaak dicht langsheen en daar worden vogels niet blij van. Ze willen graag een rustige omgeving. Kies dus een plek in je tuin waar je niet vaak dichtbij komt. Je kunt het huisje aan een boom hangen, op een rustige plek aan de schutting, tussen de klimop etc.

– Kies voor een beschutte plek. De opening van het vogelhuisje hangt liever niet naar de wind gericht. Wanneer je dat wel doet waait ook regen gemakkelijk naar binnen. Vogels willen graag een beschutte rustplek. Ook is het verstandig om het huisje niet in de volle zon te hangen. De invliegopening kun je het beste richten naar het noordoosten hier in Nederland.

– Voorkom obstakels voor de opening. Hoewel een beschutte plek vaak fijn is voor vogels, moeten er geen takken of andere obstakels voor de vliegopening te vinden zijn. Vogels moeten een makkelijke, vrije aanvliegroute hebben.

– Heb je een bepaald soort vogels dat je met het vogelhuisje wilt aantrekken? Bekijk dan op internet wat je kunt vinden over de wensen van dit vogelsoort. Soms hebben ze een bepaalde hoogte wat ze erg prettig vinden. Ook zijn sommige vogelsoorten echte ‘familie’ dieren en zijn meerdere vogelhuisjes bij elkaar in de buurt wenselijk, terwijl andere vogels juist liever géén andere vogels om hen heen hebben.

– Zorg ervoor dat het nestkastje goed en stevig hangt. Vogels willen rustig kunnen broeden, schuilen, eten. Het kan gevaarlijk zijn voor de eieren wanneer het vogelhuisje valt.

Leave a Response