auto & vervoerentertainmenthuis en tuinkledingmannenmens&gezondheidsportvrouwen

Tips om je kind beter te leren schrijven

97views

Groep 3 is voor ieder kind en zijn of haar ouders een enorme mijlpaal. Plotseling wordt de dag niet alleen maar ingedeeld met educatieve spelletjes, maar gaat er echt geleerd worden. Rekenen, op sommige scholen zelfs Engels en schrijven natuurlijk! En hoewel ieder kind natuurlijk op zijn eigen tempo leert is het soms als ouders wel fijn om de boel een beetje te stimuleren. Niet alleen omdat het enorm leuk is, maar ook dat het je kind kan helpen bij zijn ontwikkeling en schoolwerk. Maar hoe pak je dit precies aan? Waar moet je rekening mee houden? Schaf je simpelweg een vulpen aan en begin je lukraak met schrijven of maak je een duidelijk plan? In dit artikel geven we enkele tips voor ouders van nieuwe kinderen in groep 3!

Let op de ontwikkeling van je eigen kind

Allereerst is het belangrijk om nooit te vergelijken. Ieder kind excelleert op andere gebieden. Bovendien is ook ieder kind pas op een andere leeftijd aan schrijven toe. Waar het ene kind al op de kleuterschool woordjes kan vormen, zal de ander dit pas laat in groep 3 doen. Dat is niet erg. Maar hierdoor ontstaat wel een duidelijk verschil tussen kinderen. Het is belangrijk om jouw kind niet met anderen te vergelijken. Jij kent je kind het beste en weet waar hij of zij aan toe is. Denk je dat je kind met vijf jaar al toe is aan meer uitdaging? Dan mag je dit gerust geven. Zorg er in elk geval dan wel voor dat je kwalitatief schrijfgerei aanschaft. Er is een reden waarom kinderen op de basisschool met een vulpen leren schrijven. Dit is nodig om de pengreep te oefenen. Een Parker pen mag dan ook zeker niet ontbreken.

Leer spelenderwijs

Veel ouders vinden het zo leuk om met hun kinderen te oefenen dat ze vergeten dat het voor een kind soms minder leuk is om hier continu mee bezig te zijn. Zorg er daarom in elk geval voor dat je genoeg pauzes inlast en niet iedere dag uren gaat zitten oefenen. Laat voldoende ruimte over om lekker te spelen of gek te doen.

Ook het leren gebeurt grotendeels nog spelenderwijs. Gebruik bijvoorbeeld eens scheerschuim en laat je kind letters schrijven met zijn vinger. Dat wordt niet alleen een enorme kliederboel, maar het geeft ook nog eens veel plezier. En belangrijker nog: je kind leert er ook nog eens van!

Houd je niet zo van rommel? Dan kun je ook klei gebruiken om letters te vormen. Maak zelf een aantal letters en laat je kind de letters voelen en beoordelen. Bekijk welke letters hij al kan en met welke hij nog moet oefenen. Je kind zal deze één op één aandacht waarschijnlijk enorm waarderen en het is ook nog eens super leerzaam. De montblanc van Pwakkerman kan je vervolgens gebruiken als je kind iets meer gewend is aan het leren van letters.

Leave a Response