Tips voor een goede mondverzorging

Je realiseert je misschien niet dat je mond een verblijfplaats is voor miljarden bacteriën. Deze bacteriën kunnen tandbederf, tandplak en gingivitis veroorzaken. Als je de hygiëne van je tanden en mond niet onderhoudt, kan dit leiden tot ernstige tand- en tandvleesaandoeningen. Ook kan een slechte mondgezondheid zonder de juiste behandeling tandverlies veroorzaken en je zelfvertrouwen aantasten. Daarom moet je thuis en bij de tandarts goed op je tandheelkundige zorg letten. Elke dag je tanden poetsen is niet voldoende om je mond gezond te houden. Je moet naar de beste tandarts Schiedam gaan en onderstaande positieve gewoontes aanleren om je mondgezondheid te behouden.

Bezoek de tandarts

Velen van ons gaan alleen naar de tandarts als we last hebben van kiespijn. Het is echter aan te raden om elk half jaar een tandarts Schiedam te bezoeken. Je moet de gezondheid van je gebit bij de tandarts laten controleren. Tijdens dit tandheelkundig onderzoek verwijdert de tandarts de tandplak en tandsteen. Ook zal de tandarts controleren of er tekenen zijn van tandvleesaandoeningen, gaatjes en andere mond gezondheidsproblemen. Hoe eerder de problemen worden ontdekt, hoe beter de behandeling die je kunt krijgen. Vroege opsporing kan ernstige ziekten helpen voorkomen. De tandarts zal de beste behandeling aanbevelen om elk mond gezondheidsprobleem dat je hebt aan te pakken. Je kunt met je tandarts overleggen hoe vaak je op controle moet. De frequentie van de controles kan afhankelijk zijn van je leeftijd en de geschiedenis van je gebit. Maar als je merkt dat er srpake is van een mond gezondheidsprobleem, dan moet je zo snel mogelijk naar de tandarts.

Poets, flos en gebruik mondwater

Je weet misschien hoe belangrijk het is om je tanden twee keer per dag te poetsen. Houd er echter rekening mee dat tandenpoetsen alleen effectief is om de bacteriën en tandplak te verwijderen als je de juiste techniek gebruikt. Je moet in twee minuten alle delen van de tanden in een kleine cirkelvormige beweging poetsen. Voorkomen dat je de tanden te hard poetst, omdat dit het tandvlees en het glazuur kan beschadigen. Zorg ervoor dat je een tandpasta gebruikt die fluoride bevat. Deze stof kan namelijk gaatjes voorkomen. Verder moet je eenmaal per dag je tanden flossen om tandplak tussen de tanden te verwijderen. Door te flossen kun je eventueel vuil tussen je tanden verwijderen. Om de hygiëne van je mond te garanderen, moet je overwegen om mondwater te gebruiken. Mondwater bevat namelijk antibacteriële ingrediënten om gingivitis en tandplak te voorkomen.

Beperk suikerhoudende en zetmeelrijke voedingsmiddelen

Om je gebit gezond te houden, moet je de consumptie van suikerhoudend eten en drinken beperken. Zoet voedsel kan gaatjes veroorzaken. Je moet dus de inname van snoep, zoete toetjes, ijs, frisdrank en andere voedingsmiddelen die toegevoegde suiker bevatten tot een minimum beperken. Bovendien moet je zetmeelrijke voedingsmiddelen vermijden. Beperk bijvoorbeeld de consumptie van brood, crackers, pasta en patat. Het is omdat zetmeelrijk voedsel kan leiden tot tandbederf. Het wordt aanbevolen om meer groenten en fruit te consumeren. Daarnaast moet je ook elke dag voldoende water drinken. Beperk ook suikerhoudende dranken zoals gezoete thee, koffie en sap. Zo blijft je gebit beter op peil.