technology

Toekomstbestendige maakbedrijven

293views

Voor de bedrijven die in de maakindustrie zitten zijn er een aantal zaken die goed geregeld moeten zijn om ook in de toekomst succesvol te kunnen zijn. Zo is het in de eerste plaats belangrijk dat er meer variatie in de producten mogelijk is die voldoet aan de specifieke behoefte van de klanten.

Deze producten moeten op een minder milieubelastende wijze worden ontworpen en gemaakt. Er moeten minder hulpbronnen bij gebruikt worden. Hierin speelt de digitalisering een belangrijke rol.

Je kunt als bedrijf sneller inspelen op klantvragen wanneer de interne processen geautomatiseerd zijn. Hierdoor win je als bedrijf aan snelheid en neemt de kwaliteit aanzienlijk toe. Digitale technologie stelt je direct in staat om verbonden te zijn binnen je bedrijf en binnen je netwerk.

Veranderende eisen

Door de veranderende eisen die klanten stellen zul je als bedrijf steeds flexibeler moeten worden in je productie. Hiervoor moet je goed kunnen reflecteren op wat goed werkt en wat niet werkt. Wanneer je als bedrijf weet hoe je de data verzamelt en interpreteert dan ben je goed op weg. Het vastleggen van procesinformatie en het verzamelen van gegevens is hierbij je hulpmiddel om blijvend te kunnen innoveren.

Het verduurzamen van je bedrijf is de volgende stap. In de toekomst wordt het alleen maar nog belangrijker om goed met energie en hulpbronnen om te gaan. Wees hierop dus voorbereid.

Het grootste struikelblok is voor veel bedrijven een gebrek aan kennis aangaande digitalisering. Hierbij dien je je als bedrijf af te vragen of je wel werkt met een goed planningsprogramma. Het is zaak om over een ERP, oftewel Enterprise Resource Planning systeem te beschikken dat de onderneming als geheel ondersteunt.

Toegang database

Denk er hierbij aan dat iedereen toegang dient te hebben tot de database, waardoor de communicatie tussen de medewerkers makkelijker wordt en het aantal fouten dat gemaakt wordt afneemt. De ERP-software is gemaakt om informatiestromen eenvoudiger te maken. Zo zal er een consistentie zijn tussen de voorraadgegevens in de boekhouding met de daadwerkelijke voorraad goederen in het magazijn.

Vaak is de ontwikkeling van software maatwerk. Dat houdt in dat de software moet worden geconfigureerd om geschikt te maken voor de te gebruiken werkmethoden. ERP is ontworpen om te stroomlijnen, standaardiseren en te integreren. Je haalt er bovendien ook gemakkelijk data uit.

Meestal bestaat zo’n programma uit kleine modules, bijvoorbeeld inkoop, verkoop en voorraadbeheer. Het ERP-systeem is een gedeelde database die het fundament vormt en waarin alle bedrijfsprocessen kunnen worden ondergebracht. Het is allemaal met elkaar verbonden.

Een ERP integreert de medewerkers, mensen uit de front- en backoffice worden erdoor verbonden. Hierdoor loopt de uitwisseling van informatie snel en is betrouwbaar. Dit is niet alleen voordelig voor de organisatie, maar ook voor de klanten. Je hebt inzicht in hoe je ervoor staat en kunt tevens gebruik maken van de rapportages die het systeem levert.

Je boekt winst op het gebied van workflow, samenwerking en informatievoorziening. Daarnaast is het ook het beste systeem om toe te passen bij veranderende klantvragen. Je kunt direct overal op inspelen. Met een goed functionerend ERP systeem heb je de toekomst al in huis.

Leave a Response