Huis en tuin

Twijfels over een nieuwe haard? Hier moet je aan denken!

F1_Corner-Bell-XXL-3-HD2B10cm-1
775views

Nu het lekkere lente- en zomerweer opsteekt zou je er misschien niet zo snel aan denken, maar een haardvuur is heer-lijk om juist die lente- en zomeravonden te verlengen tot in de late uurtjes. Binnen én buiten. Want het mooie aan zo’n haard is dat je hem zowel binnen als buiten kunt plaatsen. Tenminste, één keer. Als je hem eenmaal op een plek hebt geïnstalleerd is dat namelijk moeilijk te veranderen. Ook moet je wel even rekening houden met het type haard. Gelukkig helpen we je in dit artikel met beslissen!

Binnen of buiten?

De twee populairste typen haarden zijn gashaarden en houthaarden. We hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen wat het verschil is. Wat wel fijn is om te weten, is dat beide varianten andere benodigdheden vereisen om te installeren. Als je al weet dat je een buitenhaard wil, dan is de keuze vrij makkelijk gemaakt. In dat geval is een houthaard namelijk de fijnste (en vooral de leukste) optie. Bij een buitenhaard wil je simpelweg zelf kunnen stoken. Zelf houtblokken op het vuur gooien wanneer het begint af te koelen heeft tenslotte te veel charme. Met een buitenhaard kun je zelfs in de winter lekker warmpjes buiten zitten.

Gashaard of houthaard?

We zijn het er (hopelijk) over eens dat een houthaard het best als buitenhaard dient. Voor binnen is de keuze wat moeilijker. Een houthaard mag in je beleving dan wel wat meer charme hebben, maar moderne gashaarden doen hier in werkelijkheid nauwelijks voor onder. Wel moet je er rekening mee houden dat beide varianten een apart uitlaatsysteem nodig hebben. Met een houthaard is een schoorsteenpijp voldoende. Een veelgemaakte vergissing is dat een gashaard geen schoorsteen nodig heeft. Dat klopt deels. Een gashaard moet zijn verbrandingsgassen namelijk ook kwijt en zal daardoor op een afvoerkanaal aangesloten moeten worden.

En het milieu?

Er bestaat ook twijfel over welke manier van stoken het meest milieuvriendelijk is. Bij een houthaard stoot je wat meer CO2 uit, maar dat is te compenseren met de aanbouw van nieuwe bomen. Zo zou je energieneutraal kunnen stoken, mits je ervoor zorgt dat er nieuwe bomen worden aangeplant voor het hout dat je verbrand.

Gashaarden verbruiken gas. Tenminste, dat zou je denken. Gashaarden branden echter ook op biopropaan. Biopropaan is natuurlijk bijproduct van biodiesel en wordt volledig geproduceerd van biologische grondstoffen. Zo zijn zowel een houthaard als een gashaard te verantwoorden. Voor een gashaard op biopropaan kan het wel zijn dat je bestaande haard moet worden omgebouwd. Laat dit altijd door een gecertificeerde monteur doen!

Leave a Response