MannenMens&gezondheidVrouwen

Veel voorkomende kwalen bij ouderen

Veel voorkomende kwalen bij ouderen
1.29Kviews

We worden allemaal ouder, hierbij komen ook verschillende kwaaltjes kijken. Sommige komen al eerder, rond je 20e levensjaar. Maar ook slechtziendheid behoort tot een kwaaltje. Hier kunnen kleine kinderen al last van hebben. Maar de meeste, echte lichamelijke kwaaltjes komen vanaf een jaar of 50/60. Op dat moment ga je steeds meer merken dat je ouder wordt en minder kan dan toen je jong was. Het is lastig te accepteren maar iets anders kan je niet doen. In dit artikel gaan we dieper in op de kwaaltjes waar veel mensen last van krijgen wanneer ze ouder worden.

Incontinent

Een vrij heftige kwaal, waar ook lang niet iedereen last van zal krijgen is incontinentie. Er zijn verschillende vormen van het incontinent raken. Zo kan dit op jonge leeftijd na de zwangerschap ontstaan waardoor je enkel tijdens het niesen of inspanning de plas niet meer op kan houden. Hier is vaak geen oplossing voor. In de meeste gevallen moet je er mee leren leven en een oplossing vinden hoe je hier het minste last van zal hebben. Een oplossing hiervoor is het gebruiken van incontinentiemateriaal. Er zijn verschillende soorten en maten beschikbaar, zo is er altijd 1 die bij jouw situatie past. Het kan ook in andere mate voorkomen. Dat je het echt niet meer op kan houden.

Slechtziend

Zoals hierboven al genoemd komt het bij alle leeftijden voor: slechtziendheid. Vanaf een jonge leeftijd kan het zijn dat je slechtziend bent. Kleine kinderen zullen dan een bril gaan dragen. Op oudere leeftijd kan worden gekozen voor lenzen. Wanneer ogen voor een lange periode dezelfde sterkte hebben, kan je er ook voor kiezen om ze te laseren. Deze mogelijkheid wordt steeds beter.

Voornamelijk op latere leeftijd komt staar voor. Het is erg vervelend maar er is vaak wel wat aan te doen. Onder andere het laseren van de ogen.

Vergeetachtig

Iedereen kent het wel, je haalt namen van familieleden door elkaar of kan even niet op een naam komen. Dit komt heel vaak voor en is helaas niet te voorkomen. Voornamelijk wanneer je ouder wordt, is de kans groter dat dit voorkomt. Ook hier valt weinig aan te doen. Wanneer het in ergere mate voorkomt wordt het vaak dementie genoemd. Dit is een verzamelnaam van 50 verschillende ziektes. Allemaal hebben ze 1 ding gemeen: de zenuwcellen of verbinding tussen de cellen in de hersenen gaan kapot waardoor de hersenen minder gaan functioneren.

Slecht ter been

Als je ouder wordt zal ook je energie afnemen. Rennen gaat lastiger, maar je zal ook ’s avonds eerder in slaap vallen. Een dagje door de stad slenteren wordt ook steeds lastiger en je zal steeds vaker een pauze moeten houden. Eventueel zal je na moeten denken over het nemen van een rollator of rolstoel. Althans, als je deze dingen wil blijven doen. Want binnen zitten is ook niks. Wanneer je in een huis met meerdere verdiepingen woont kan het zijn dat het steeds moeilijker wordt om de trap op te komen. Wanneer je niet wil verhuizen is een traplift een goede oplossing.

Leave a Response