Auto&vervoerMannenMens&gezondheidVrouwen

Verbod op telefoongebruik voor alle weggebruikers

Verbod op telefoongebruik voor alle weggebruikers
1.59Kviews

Alle weggebruikers kunnen sinds enkele weken een fikse boete verwachten als ze met een mobiel apparaat in de hand betrapt worden. Het verbod geldt sinds 1 juli 2019 en geldt voor alle mobiele apparaten. Denk hierbij niet alleen aan een smartphone, maar ook aan een tablet, mediaspeler- e-reader en mobiele navigatiesystemen. Tot 1 juli was dit verbod enkel geldig voor auto- en vrachtwagenchauffeurs. Inmiddels geldt dit ook voor fietsers en trambestuurders.

Uitzondering op de regel

Het verbod op telefoongebruik voor alle weggebruikers is al jaren onderwerp van discussie. De Tweede Kamer zag graag dat alle vormen van communicatie en mobiele apparatuur uit de voertuigen zouden verdwijnen. In de praktijk bleek dit echter niet altijd mogelijk te zijn. Zo werd er een uitzondering gemaakt voor transportbegeleiding in vrachtauto’s.

Tijdens eerdere besprekingen werden alle mobiele apparaten in voertuigen verbannen. Hierdoor zou het echter voor vrachtwagenchauffeurs ook niet meer mogelijk zijn om van transportbegeleiding gebruik te maken. Met het oog op de verkeersveiligheid is de juiste transportbegeleiding cruciaal voor vrachtwagenchauffeurs. Na een hoop discussies werd uiteindelijk besloten dat dit vooralsnog toegestaan wordt. Het ministerie van waterstaat en infrastructuur heeft het gebruik van ingebouwde 27 mc-apparatuur en mobilofoons dan ook uitgezonderd van de wet.

Over bovenstaande kwestie wordt inmiddels nog steeds gedebatteerd, dus verandering in de wet is op de lange termijn nog steeds mogelijk.

Telefoongebruik speelt steeds grotere rol bij ongelukken

De verkeersveiligheid kwam de afgelopen jaren steeds meer in het geding door het gebruik van mobiele apparaten. Mensen werden sneller afgeleid en hielden hun ogen niet meer op de weg. Juist nu het verkeer steeds drukker wordt, is het belangrijk dat er meer aandacht is voor de verkeersveiligheid. De Tweede Kamer boog zich al eerder over deze kwestie, waarna het voor automobilisten en vrachtwagenchauffeurs niet meer was toegestaan om een mobiel apparaat in de hand te houden.

Alhoewel deze beslissing zeker heeft bijgedragen aan een veiligere verkeerssituatie, bleek dit nog steeds niet afdoende te zijn. Telefoongebruik speelt een steeds grotere rol bij ongelukken. Niet alleen onder automobilisten, maar ook bij fietsers. De gevolgen zijn dan niet meer te overzien. Helaas is het ook niet in exacte cijfers uit te drukken hoeveel ongelukken voorkomen hadden kunnen worden als telefoongebruik niet toegestaan was. Toch erkent iedere Nederlander dat telefoongebruik niet bevorderlijk is voor de concentratie en rijvaardigheid. Ongevallen komen steeds vaker voor. Dit is duidelijk te merken aan de cijfers van de verzekeringsmaatschappijen.

Het verbod geldt alleen als het voertuig daadwerkelijk in beweging is. Wanneer je langs de weg staat is het plegen van een telefoontje dus geen enkel probleem. Ook fietsers die voor een rood stoplicht staan, mogen hun mobiele telefoon gewoon vasthouden.

Wetswijziging door minister Cora van Nieuwenhuizen

Minister Cora van Nieuwenhuizen is zeer tevreden over deze wetswijziging en hoopt dat het aantal ongevallen in Nederland hiermee drastisch omlaag zal gaan. “Laat je telefoon lekker zitten en hou 95 euro in je zak”, met die slagzin presenteerde van Nieuwenhuizen haar campagne. “In het verkeer zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het voor alle verkeersdeelnemers, ook fietsers, belangrijk dat ze hun aandacht en ogen op de weg houden en niet op het scherm van hun telefoon”, aldus Cora van Nieuwenhuizen, minister van waterstaat en infrastructuur. 

Leave a Response