entertainment

Waar je op moet letten bij het kopen van een vleugel

306views

Denk jij aan een vleugel piano kopen? Met dit instrument kun je vele kanten op. Je kunt gaan voor jazz, pop en zelfs rock. Bij het aanschaffen van een vleugel zijn er een aantal aspecten waar je goed op moet letten. In dit artikel lees je een aantal tips ter voorbereiding op je aankoop.

Verschil tussen piano en vleugel

De stand van de snaren in de piano staan rechtop. In een vleugel zijn deze horizontaal geplaatst. Hierdoor kunnen langere en dunnere snaren worden gebruikt. Dit zorgt voor een warmere klankkleur in de bassen. Je hebt de mogelijkheid om op gevoel te spelen. Je kunt namelijk heel zacht spelen maar ook heel krachtig. Ook hoor je een duidelijk verschil in de klanten tussen een vleugel en piano. Een vleugel heeft een breed dynamisch bereik en een gevarieerde klankkleur. Er kan meer emotie in de muziek worden verwerkt dan bij het spelen van een staande piano. De vleugel snaren zijn groter en langer, de lage tonen hebben lange en dikke snaren. De snaren van de hogere tonen zijn dun en strak gespannen. De grote klankkast en lange snaren hebben een zeer duidelijk effect op de klank.

Het budget

Het is verstandig om van te voren je budget te bepalen. Kijk naar nieuwe en tweedehands instrumenten. Wil je voor compleet nieuw gaan of wil je niet teveel besteden en is een gebruikt exemplaar ook prima voor jou? Het nadeel aan een gebruikte vleugel is dat je rekening moet houden met reparatiekosten voor de komende jaren. Wanneer je liever niet om wil kijken naar reparatie en je budget breed genoeg is kun je kijken voor een compleet nieuw exemplaar. Een tweedehands vleugel start bij ongeveer €7000. Voor een nieuwe vleugel kun je denken aan prijzen vanaf €9000. Ga je voor een compleet nieuwe variant van een topmerk zoals Blüthner of Steinway? Dan moet je rekening houden met prijzen van boven de €100.000.

Beschikbare ruimte

Kijk van te voren goed naar de ruimte die je in huis ter beschikking hebt. Een vleugel kan aardig wat plek innemen. Daarnaast is het volume luider en de toon voller bij een langere variant. Je wil voorkomen dat je een te groot instrument koopt dat eigenlijk helemaal niet (goed) in je huis past. Denk ook aan de klanken, bijvoorbeeld bij een lege ruimte met veel glas en een harde vloer kan een scherpe toon te helder worden.

Test de vleugel

Voordat je de vleugel koopt is het zeer verstandig om het instrument eerst te testen. Het is ook belangrijk om te letten op het dynamische bereik. Je moet heel zacht kunnen spelen maar je moet ook veel volume uit het instrument kunnen halen. Sla je hard aan? Dan moet de toon nog steeds aangenaam blijven. Dit kun je zelf het beste bepalen, het klankkarakter is een persoonlijke voorkeur. Vraag de verkoper altijd naar de kwaliteit van de vleugel. Stel bijvoorbeeld vragen over de materialen waaruit het instrument is opgebouwd.

Leave a Response