fashion

Waarom jij opeens last krijgt van inhammen

30views

Inhammen op het hoofd krijgen is meestal even schrikken. Dit is vaak een van de eerste zichtbare effecten van haaruitval. Inhammen worden zichtbaar doordat er kale plekken aan de zijkant van de haarlijn ontstaan, dit wordt veroorzaakt door terugval van de haargrens. Om dit proces beter te begrijpen is het van belang om te begrijpen wat dit nou veroorzaakt. In dit artikel zal het je duidelijk worden wat de verschillende oorzaken zijn van inhammen en welke oplossing er voor dit probleem is.

Oorzaken van inhammen

Inhammen kunnen verschillende oorzaken hebben. In dit artikel komen oorzaken als erfelijkheid, het gebruik van anabolen, stress en tot slot een gebrek aan verschillende voedingsstoffen aan bod.

Erfelijkheid

Voor veel mannen is haaruitval een kwestie van erfelijkheid. Genetica is voor Ongeveer 80% van de mannen die kaal zijn de reden geweest voor haaruitval. In veel gevallen beginnen er al de nodige haren uit te vallen vanaf het twintigste levensjaar van de man. Dit loopt naarmate je ouder wordt op. Het is mogelijk om deze vorm van kaalheid enigszins te voorspellen. Een goede indicator is de hoeveelheid hoofdhaar die zowel jouw vader als de grootvader van jouw moeder heeft. Zijn beide heren kaal? Dan is de kans groot dat jij er in de toekomst ook zo uit komt te zien.

Het gebruik van anabolen

Het gebruik van anabolen is in sommige gevallen een reden waarom mannen inhammen krijgen. Dit komt doordat veel anabolen het testosterongehalte verhogen. Testosteron wordt ook omgezet in het hormoon DHT. Het hormoon DHT laat de bestaande haarzakjes steeds kleiner worden. De haarzakjes maken dan haren aan die dunner zijn en niet zo lang doorgroeien. Er is vaak een verband gevonden tussen het gebruik van anabolen en het versnellen van de erfelijke haaruitval.

Het hebben van stress

Ook het hebben van stress heeft een negatief effect op de gezondheid van het haar. Stress veroorzaakt de productie van het hormoon cortisol wat op zijn beurt weer zorgt voor de productie van adrenaline. Het hormoon adrenaline kan zich op den duur gaan ophopen in de talgkieren van de hoofdhuid. Een ophoping in de talgklieren zorgt voor een te hoge productie van melkzuren. Een overschot aan melkzuur tast uiteindelijk de gezondheid van het haar aan, waardoor er haaruitval ontstaat wat uiteindelijk zal resulteren in inhammen op het hoofd.

Een gebrek aan voedingsstoffen

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon hanteren helpt ook bij aan gezond haar. Het komt echter vaak voor dat mensen niet altijd weten welke voedingstoffen essentieel zijn voor een gezonde bos haar. Voedingsstoffen die de haargroei bevorderen zijn:

  • Biotine
  • Niacine

Biotine ook wel bekend als vitamine B7 is verantwoordelijk voor robuust haar en haargroei. Mocht je een zoetekauw zijn? Dan is het eenvoudig om deze vitamine binnen te krijgen door druiven, appels, perziken en abrikozen te eten. Dit zijn fruitsoorten die een forse dosering aan biotine bevatten.

Niacine ook wel bekend als vitamine B3 draagt bij aan het verwijden van de bloedvaten. Een verwijding van bloedvaten betekent dat verschillende bouwstoffen en zuurstof makkelijker door het lichaam kunnen worden vervoerd. Dit resulteert, mits je wel de juiste bouwstoffen binnenkrijgt in haargroei. Niacine krijg je binnen door dierlijke producten zoals vlees en vis te eten. Het komt overigens ook voor in verschillende graan en nootsoorten.

De oplossing voor het probleem

Mocht het haaruitval niet erfelijk zijn, dan kan je vaak de oplossing vinden in het verminderen van stress en de juiste voedingstoffen binnenkrijgen. Aangezien de meeste mannen te maken hebben met erfelijke haaruitval, zijn de bovengenoemde factoren niet de oplossing. Deze factoren kunnen dan wel het algehele proces uitstellen. Mocht je al met een kale plek op het hoofd zitten? Dan is het mogelijk om te kiezen voor een haarreconstructie. Een haarreconstructie wordt speciaal op maat voor jou gemaakt. Deze zal de kale plek bedekken met haar wat qua uiterlijk exact overeenkomt met het haar wat jij nog op je hoofd hebt zitten.

Leave a Response