car techMannentechnology

Wanneer rijdt Nederland elektrisch?

Wanneer rijdt Nederland elektrisch?
657views

In 2019 telde het Centraal bureau voor de statistiek (CBS) ruim 45.000 elektrische auto’s in Nederland. Dat was een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Eerst was het nog heel bijzonder als een elektrische auto in de vorm van Tesla voorbijreedt, tegenwoordig kijken we er nog amper van om. Stapje voor stapje zal de Nederlandse consument moeten wennen aan de opkomst van elektrische auto’s. 

De techniek van elektrische auto’s

Slechts enkele jaren geleden waren elektrische auto’s nog volledig in ontwikkeling. Toen waren er nog veel problemen met de accu, de oplaadtijd en de actieradius. De volledige infrastructuur van laadpalen bij gemeentehuizen en tankstations bestond ook nog niet. Doordat alles nog in de ontwikkelingsfase zat, waren de prijzen nog relatief hoog en was het voor de gemiddelde Nederlandse consument niet interessant om elektrisch te gaan rijden. Vandaag de dag ziet de wereld er heel anders uit rondom elektrische auto’s. Waar eerst Tesla zich voornamelijk bezig hield met elektrische auto’s, doen nu alle grote autofabrikanten dat. Dit heeft ervoor gezorgd dat de techniek verder is gekomen en de prijzen omlaag zijn gegaan. Dit maakt het een stuk interessanter voor de Nederlandse consument. 

De techniek rondom het opladen van een elektrische auto’s is ook een stuk vooruit gegaan. Zo zorgt een goede laadpaal voor thuis en laadkabel ervoor dat de accu er minimaal onder lijdt. Hierdoor kun je langer plezier hebben van je elektrische auto. 

Keuze in elektrische auto’s

Om de consument keuzes aan te kunnen bieden zijn er momenteel drie verschillende types elektrische auto’s in omloop:

  • Hybride auto’s: deze hebben een kleine elektrische hulpmotor en wordt gebruikt om zuinig te kunnen rijden in files.
  • Plug-in hybride: hiermee kunnen afstanden tot 50 kilometer mee worden afgelegd. Ideaal dus voor boodschappen. 
  • Volledig elektrische auto’s: dit zijn de bekende elektrische auto’s met de grootste actieradius. 

Wat houdt de consument tegen

Het is begrijpelijk dat Nederland van de ene op de andere dag niet massaal overstapt op een gloednieuwe auto. Maat wat zorgt ervoor dat er nog jaren overheen gaan totdat heel Nederland elektrisch rijdt? 

  • De prijs in aanschaf: vergelijkbare benzineauto’s zijn vaak nog een stuk goedkoper dan elektrische auto’s.
  • Tweedehands kopen: auto’s worden vaak tweedehands overgekocht en bij elektrische auto’s is dat aanbod op dit moment minimaal.
  • Opzien tegen het opladen: het opladen van elektrische auto’s kost planning en tijd. 

Zolang de techniek zich blijft doorontwikkelen en de prijzen blijven dalen, verwachten experts in de autobranche dat in 2035 het punt komt dat meer dan de helft van de auto’s volledig elektrisch is. Dit is slechts een inschatting en het blijft lastig om de toekomst te voorspellen.

Leave a Response