Huis en tuin

Warmtepompdrogers – energie-efficiëntie en besparingspotentieel

Warmtepompdroger
512views

Wasgoed drogen in de machine was lange tijd praktisch, maar helaas ook erg duur en niet bepaald milieuvriendelijk. De allereerste droger, die rond 1800 werd gebouwd door de Franse uitvinder Pochon, moest nog moeizaam met de hand worden bediend. In die tijd was er geen probleem met energie-efficiëntie, maar de eerste modellen waren misschien nauwelijks een echte opluchting met huishoudelijk werk. Sinds de ontwikkeling van de eerste elektronische droogtrommels aan het begin van de 20e eeuw heeft de technologie die in deze huishoudelijke apparaten wordt gebruikt, een of twee grote sprongen gemaakt. 

De overgang van luchtafvoerdrogers naar condensatiedrogers heeft de apparaten voor het eerst in een efficiëntiebereik gebracht, waarin het gebruik ervan in veel huishoudens de moeite waard was. Maar pas in de afgelopen tien jaar is de technologie zo sterk toegenomen dat moderne drogers nu tot de zuinigste grote apparaten in het huishouden kunnen worden gerekend die hun aanschafprijs meer dan waard zijn. Huishoudelijke apparaten danken deze laatste grote sprong voorwaarts aan de zeer efficiënte en milieuvriendelijke warmtepomptechnologie. De nieuwe modellen maken de sprong van energie-efficiëntieklasse B of C naar A +, A ++ of zelfs A +++. Dit betekent dat warmtepompdrogers aangenaam weinig elektriciteit verbruiken en niet alleen uw financiën, maar ook het milieu ontzien. 

Dit is hoe de technologie van de warmtepompdroger werkt 

Warmtepompen zijn geen geheel nieuwe uitvinding op het gebied van energie-efficiëntie. Bij het gebruik van aardwarmte worden al enkele jaren overeenkomstige technologieën gebruikt en deze worden voortdurend uitgebreid. Zo kunnen woonruimtes nu op een uiterst energiezuinige en milieuvriendelijke manier verwarmd worden met behulp van warmtepompen. In de drogertechnologie is het gebruik van warmtepompen echter een relatief nieuw idee. Sinds ongeveer 10 jaar doen ontwikkelaars onderzoek naar het meest efficiënte gebruik van moderne en milieuvriendelijke technologie en inmiddels hebben veel bekende fabrikanten van elektrische apparaten verschillende warmtepompdrogers in hun assortiment. De basisfunctionaliteit van de warmtepompdroger verschilt nauwelijks van zijn voorganger, de condensatiedroger. In het apparaat wordt elektronisch warme lucht gegenereerd die in de wastrommel wordt gevoerd om het wasgoed te drogen. Daar haalt de hete lucht het vocht uit het wasgoed en leidt het weer uit de wasdrum. Bij een condensatiedroger wordt de vochtige lucht in de condensor geleid, waar deze zodanig wordt afgekoeld dat er condenswater ontstaat dat wordt opgevangen in een opvangbak. Op dit punt werkt de warmtepompdroger anders, omdat deze het totale proces aanvult met een extra circuit. De condensor van de warmtepompdroger bevat een speciale koelvloeistof die niet alleen de vochtige lucht uit de wastrommel koelt, maar ook de warmte opslaat. De opgeslagen warmte kan nu weer door het koelmiddel worden afgegeven op het punt waar de lucht in het eerste droogcircuit wordt opgewarmd om deze in de wastrommel te leiden. Terwijl in een conventionele condensdroger de warme lucht na het droogproces naar buiten komt, kan de ingebouwde warmtepomp in moderne drogermodellen deze energie opslaan en doorgeven zodat deze weer kan worden gebruikt. De lucht die wordt opgewarmd om het wasgoed te drogen, kan dus de overtollige warmte van de vorige cyclus gebruiken en hoeft niet opgewarmd te worden door opnieuw energie toe te voegen. Daarnaast zijn de meeste warmtepompdrogers uitgerust met zeer gevoelige sensoren die het vocht in de wastrommel meten en de looptijd en de luchttoevoer hierop aanpassen. Op deze manier kunnen uitstekende droogresultaten worden bereikt met een minimale looptijd. Dit is hoe energiezuinige warmtepompdrogers werken Het is natuurlijk niet mogelijk om een ​​precieze uitspraak te doen over energiebesparing met een warmtepompdroger. 

Het hangt af van hoe vaak de droger wordt gebruikt en welke programma’s er overwegend worden geselecteerd. Het individuele elektriciteitstarief en de factureringsmodaliteiten hebben ook een impact op de kostenbesparingen die een overstap naar een warmtepompdroger voor een individueel huishouden kan opleveren. We hebben een ruwe richtlijn gevonden voor het berekenen van het besparingspotentieel in vergelijking met STERN: Klassieke condensatiedrogers verbruiken ongeveer 600 kWh elektriciteit per jaar in een gemiddeld huishouden en bij gemiddeld gebruik. Als een warmtepompdroger wordt gebruikt met een vergelijkbare belasting, is het verbruik ongeveer 200 tot 250 kWh elektriciteit per jaar. 

Afhankelijk van het stroomtarief kan dit een jaarlijkse kostenbesparing opleveren van circa 80 tot 100 euro. Een vergelijking op basis van de energie-efficiëntieklasse van het apparaat is iets persoonlijker. 

Een vergelijking op basis van de energie-efficiëntieklasse van het apparaat is iets persoonlijker. Het EU-label, dat sinds 2013 bekend is, is gebaseerd op een jaarlijks gemiddelde van 160 droogcycli, elk met een gedeeltelijke lading en een volledige lading van de trommel en de keuze van een standaardprogramma voor katoen. Ga je nu uit van een gemiddelde elektriciteitsprijs van 30 cent per kWh, dan ontstaan ​​per droogbeurt de volgende kosten: 

• Condensdroger (energie-efficiëntieklasse B): € 1,25
• Warmtepompdroger (energie-efficiëntieklasse A +): € 0,54
• Warmtepompdroger (energie-efficiëntieklasse A +++): € 0,38 

Op basis van deze vereenvoudigde en gestandaardiseerde voorbeeldberekening kan worden uitgegaan van een potentiële besparing van circa 130 euro per jaar. Bij een operatie van ongeveer 10 jaar of langer kan dit een besparing opleveren van meer dan 1.000 euro. Het besparingspotentieel zal de komende jaren echter hoger uitkomen op basis van de te verwachten stijgende elektriciteitsprijzen. De kleine nadelen van de warmtepompdroger Zelfs de beste technologie kan meestal niet zonder de een of andere kleine fout, althans in de beginperiode. En dus zijn er twee nadelen aan de warmtepompdroger waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen voor of tegen de nieuwste technologie: 

Hoge aanschafkosten

Warmtepompdrogers zijn de absolute topklasse op het gebied van wasdrogen. 

Helaas zijn de krachtige en energiezuinige modellen nog steeds erg duur in vergelijking met klassieke condensatiedrogers. Voor het kopen van een merkdroger met warmtepomp moet gemiddeld zo’n 200 euro meer worden berekend. Consumenten kunnen hier echter vertrouwen op een lang leven. Merkproducten van hoge kwaliteit hebben een realistische levensverwachting van ongeveer 10 tot 15 jaar, afhankelijk van hun werkdruk. Door het extreem lage energieverbruik heeft de hoge aanschafprijs zich echter gemiddeld na 4 tot 5 jaar terugverdiend. 

Kijk overigens voor een veel goedkoper alternatief in onze wasdroger aanbieding

Geluidsoverlast 

Een andere kleine storende factor die warmtepompdrogers met zich meebrengen, is de relatief hoge geluidsoverlast tijdens het droogproces. 

Hoogwaardige merkproducten hebben een gemiddeld geluidsniveau van ongeveer 65 dB. Als de droger in een aparte wasruimte staat, is geluidsoverlast nauwelijks een probleem. In woonkamers zoals de badkamer of keuken kan het licht verhoogde geluidsniveau in vergelijking met andere drogermodellen zeker als hinderlijk worden ervaren. 

Leave a Response